El Bisbat de Santander ha denegat concedir permís perquè la companyia catalana La Fura dels Baus representi l'espectacle Carmina Burana a l'aparcament del monestir de Santo Toribio de Liébana amb motiu de la cloenda de l'Any Jubilar Lebaniego. La producció estava programada en aquest espai per al 14 d'abril com a «colofó» de l'Any Jubilar però, davant la negativa de la Diòcesi de Santander, es traslladarà al recinte de La Serna de Potes i la seva posada en escena es farà per partida doble, els dies 11 i 12 de maig, un cop ja conclòs l'esdeveniment religiós.

Els consellers de Turisme i Cultura del Govern de Cantàbria, Francisco Martín i Francisco Fernández Mañanes, així ho van donar a conèixer ahir en una roda de premsa en la qual, tot i la «inconveniència», van expressar el seu respecte a la decisió del Bisbat. Van indicar així mateix que des de la Societat Any Jubilar Lebaniego i la productora, adjudicatària de l'organització de les activitats del tancament d'aquest esdeveniment, han realitzat un intens treball de negociació amb La Fura per poder «quadrar dates» i que es pogués mantenir l'espectacle.

En la roda de premsa, va intervenir per videoconferència el membre fundador de La Fura dels Baus, Carlus Padrissa, que va assegurar que a la companyia «ja estem acostumats» a situacions com l'ocorreguda amb el Bisbat de Santander i «no hi ha mal que per bé no vingui» perquè ara hi haurà dues funcions. «No vols sopa,doncs pren-ne ara dues tasses», va postil·lar.

Padrissa va qüestionar la decisió de no permetre la representació de Carmina Burana a l'aparcament del monestir perquè, va reivindicar, l'espectacle s'ha portat per a «tothom» i està basat en una col·lecció de poemes dels segles XII i XIII , que s'han conservat en un únic còdex trobat el 1803 per Johann Christoph von Aretin a l'abadia de Benediktbeuern, a Baviera. El còdex recull un total de 300 poemes, escrits majoritàriament en llatí, alemany i francès. En aquests poemes s'exalça el plaer per viure i l'interès pels plaers terrenals, per l'amor carnal i pel gaudi de la natura, sempre amb una mirada crítica i satírica cap als estaments socials i eclesiàstics de l'època.

Un problema de «moralitat»

El bisbe de Santander, Manuel Sánchez Monge, va explicar que la Diòcesi de Santander no ha autoritzat la representació de l'espectacle perquè el seu «contingut moral» és «contrari als principis de l'Església». Sánchez Monge va manifestar que una obra com aquesta «no es pot representar just a la porta d'un monestir que conté un relíquia tan preciosa com és el Lignum Crucis» i, a més, el contingut de l'espectacle «escandalitza els creients i és una falta de respecte per a la llibertat de creences».

El bisbe de la capital de Cantàbria va indicar, en declaracions a la cadena COPE recollides per Europa Press, que el Bisbat «no presumeix de posar dificultats a ningú i menys al Govern regional» però ha considerat que l'obra seleccionada per posar en escena a l'aparcament del monestir de Sant Toribio «no es pot representar allí». Per a Sánchez Monge, la decisió del Bisbat és «molt difícil de rectificar» en haver triat aquesta producció escènica i, per tant, ha considerat que són els organitzadors -el Govern local, la Societat Any Jubilar Lebaniego i la productora-, els qui «han de rectificar i buscar un altre lloc». «Jo no em puc oposar al fet que ho facin en altres àmbits i llocs», ha postil·lat.