Dissabte passat, Montblanc va prendre el relleu a Figueres com a Capital de la Sardana, en un acte emotiu i solemne, al qual van assistir centenars de sardanistes vinguts d'arreu de Catalunya, així com montblanquins i nombrosos representants institucionals, que van omplir l'antiga església de Sant Francesc. La fila zero, amb grans llaços grocs, estava reservada a les «persones injustament empresonades o exiliades per haver estat fidels al nostre poble», segons va destacar el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés. La primera de les felicitacions a Montblanc per la nova capitalitat va ser un missatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, mitjançant un vídeo des de Bèlgica. Puigdemont remarca: «La de Montblanc és una distinció absolutament merescuda a una vila amb tanta història, tradició i fidelitat a l'herència del passat. De la mateixa manera que amb la sardana, s'adiu molt al que som com a poble».

La sardana mou gent,

cultura i voluntats

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, pregoner de la proclamació, considera que «Montblanc i la sardana formen un tàndem perfecte, amb torres i dansaires agafats de la mà». També va remarcar: «El món sardanista continua ben viu i prova d'això en són les noves cobles. És un bon moment que ens ha de permetre reflexionar» i innovar sense perdre l'essència. De la seva banda, el president de la Confederació Sardanista, Joaquim Rucabado, va dir que cada any es fan 3.300 activitats sardanistes: «La sardana està viva, és ben actual i mou gent, cultura i voluntats». El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet va recordar la tradició de la dansa catalana a la comarca, i va comunicar que enguany s'atorgarà la distinció d'honor de l'ens comarcal al Grup Sardanista del Museu Arxiu «per la intensitat» en el manteniment de la dansa catalana.

emotiu traspàs

de bandera

La delegació de Figueres, amb mig centenar de persones, va estar encapçalada per l'alcaldessa Marta Felip, que va traspassar la bandera de la capitalitat a l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en un dels moments més emotius de la proclamació. «La lliurem amb una mica de recança, perquè Figueres ha viscut la capitalitat apassionadament. Ens ha portat valors culturals i també de lleure com els que representa la mateixa anella sardanista», va dir Felip. L'alcalde montblanquí va comprometre que «enguany totes les festes i actes culturals de Montblanc quedaran embriagats pel món sardanista».

premis capital

de la sardana 2018

Durant l'acte institucional, es van fer públics aquests guardons, que reconeixen la tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Enguany, la medalla al Mèrit Sardanista és per al conseller de Cultura, Lluís Puig, pel seu incansable suport a la cultura popular i tradicional. La Medalla del Mèrit Musical és per a la musicòloga Anna Costal, pel seus treballs de recuperació de la sardana; la Medalla de la Dansa recau en Rosa Llorach i Rius, per la seva tasca de recuperar-la i incorporar-la a totes les festes de Tarragona. Els premis a la Dedicació són per a Dante Miravet, Antoni Nadal, Francesc Fonalledas, Neus Fortuny i Martí Corominas. Els premis a la Continuïtat recauen en els aplecs de Manlleu, Cornellà, Palamós i Roquetes. També es premia el Club Excursionista i l'Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, Queralt Pedemonte i Marc Vilalta, i René Zamudio en l'apartat de Mitjans Audiovisuals. Per la seva Divulgació Musical són premiades la cobla Ciutat de Girona i l'Esbart Català de Dansaires. Els premis a la Promoció i Difusió d'enguany recauen en la representació de la Comissió Europea a Barcelona i en els Sardanistes Franquesins; i el premi a Iniciatives Renovadores, al grup GASP.

monument i estrena

de sardana

Durant l'acte de proclamació, es va estrenar una sardana encarregada expressament al compositor Alfred Abad, que porta per nom Montblanc Capital de la Sardana 2018, interpretada per la cobla Ciutat de Girona. També es va inaugurar un monument a la sardana, obra de l'escultor Jordi Figueras.

A la tarda, es va inaugurar l'exposició Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital, del Grup Sardanista del Museu Arxiu a la sala Sant Miquel. Es va oferir l'espectacle El tenor i la cobla, que fusiona la veu del tenor Albert Daprius amb la música de la cobla Ciutat de Girona.

Montblanc ostentarà la capitalitat fins al febrer del 2019, quan n'agafarà el relleu Perpinyà i, l'any següent, Sant Feliu de Guíxols. La capital de la Conca de Barberà és el sisè municipi distingit.

historial

dels guardonats

Medalla al Mèrit Sardanista: Lluís Puig i Gordi per la seva incansable activitat d'estudi, difusió, suport i enaltiment de la cultura popular i tradicional catalana especialment la sardana i la dansa catalana des de diversos àmbits, tant privats com institucionals, ja de jove com a dansaire de colla i d'esbart i darrerament des de la Direcció General de Cultura Popular i des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Medalla al Mèrit Musical: Anna Costal i Fornells, musicòloga i intèrpret de tenora, per la seva tasca com a professora a l'Escola Superior de Música de Catalunya, pels seus treballs d'estudi i recuperació de la sardana, la música de cobla i el patrimoni musical del nostre país, especialment de Pep Ventura, treballs dels quals se n'ha fet una àmplia difusió en el bicentenari del seu naixement.

Medalla al Mèrit de la Dansa: Rosa Llorach i Rius per la tasca realitzada en la dansa de creació, per l'ensenyament a diversos col·lectius i pel treball per recuperar-la i incorporar-la en totes les festes de Tarragona, des de l'Esbart Santa Tecla, entitat que presideix i de la qual n'és membre fundadora.

A la Dedicació:

Dante Miravet i Mayoral, per la seva activitat primer com a dansaire, entrenador i capdanser en diverses colles sardanistes. Antoni Nadal i Giménez, en reconeixement a la seva tasca al Patronat Sardanista de Reus. Francesc Fonalledas i Capdevila, per la seva incansable activitat des de l'Agrupació Sardanista Tossenca. Neus Fortuny i Casas, per la seva implicació des de l'inici en tots els 30 aplecs de La Nou de Gaià. Martí Corominas i Solé, per la seva dedicació com a delegat en tots els concursos de colles sardanistes de la Territorial de les Comarques Gironines.

A la Continuïtat:

Aplec de Manlleu pels seus 75 anys, Aplec de Cornellà de Llobregat pels seus 50 anys, Aplec de Palamós pels seus 50 anys, Aplec de les Roquetes pels seus 50 anys.

A Mitjans Audiovisuals:

Club Excursionista Tiana i l'Agrupació Amics de la Sardana de Tiana, pel documental Aires al Cim. Queralt Pedemonte i Marc Vilalta, pel documental 90 anys d'aplec a Calella. René Zamudio, pel curt Bull blanc 345.

A la Divulgació Musical:

La cobla Ciutat de Girona, per la col·lecció de discs Fonoteca de cobla, treball rigorós de recerca investigació i recuperació de l'obra de compositors gironins. Esbart Català de Dansaires, per l'edició de la col·lecció Música i Músics de l'Esbart Català de Dansaires amb la publicació anual d'un disc.

A la Promoció i Difusió: la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per incorporar la sardana a la seva celebració anual. Sardanistes Franquesins, per la tasca d'ensenyament de la sardana a tots els col·lectius arreu de les Franqueses del Vallès.

A Iniciatives Renovadores: al grup GASP, pels concerts que han realitzat d'una manera alegre, desenfadada i divertida.