03 de abril de 2018
03.04.2018

Mor als 81 anys l'activista Winnie Madikizela-Mandela, exesposa de Nelson Mandela

La seva reputació es va veure afectada pel seu suport a la pràctica de cremar vius els opositors posant-los un pneumàtic al coll i encenent-lo

03.04.2018 | 10:49
Winnie Madikizela-Mandela.

La destacada activista anti-apartheid Winnie Madikizela-Mandela, que va estar casada amb Nelson Mandela durant 38 anys, va morir ahir dilluns després d'una llarga malaltia, segons ha confirmat la seva família.

«Ha mort en pau a primera hora de la tarda, envoltada de la seva família i els seus éssers estimats», va dir el portaveu de la família, Victor Dlamini.

Madikizela-Mandela, de 81 anys, estava hospitalitzada a l'hospital Milpark de la localitat de Johannesburg des de principis d'any a causa d'una infecció renal, tal com recull el portal Eye Witness News.

Dlamini va subratllar que la família donarà més detalls sobre el funeral quan els preparatius hagin estat finalitzats, alhora que ha demanat a tots aquells que sentin estima per Madikizela-Mandela que celebrin la seva figura.


La parella es va separar

L'activista va néixer a la localitat de Bizana el 1936 i es va casar amb Mandela el 1958.

Madikizela-Mandela seguia casada amb Mandela al moment en el qual aquest va accedir a la Presidència després dels anys de presó i de la fi de l'apartheid, si bé la parella s'havia separat dos anys abans. Malgrat que va ser nomenada viceministra de Cultura al primer Govern, Mandela la va cessar menys de dos anys després per les acusacions de corrupció contra ella.

L'activista –que va estar empresonada un total de 17 mesos entre 1969 i 1975 i que va ser posteriorment desterrada– manté una base de suport popular, si bé ha rebut nombroses crítiques pel seu suport a tàctiques violentes per acabar amb l'apartheid, fins i tot en moments en els quals el seu espòs advocava per la reconciliació.

De fet, la seva reputació es va veure danyada pel seu suport a la pràctica de cremar vius els opositors usant pneumàtics que es col·locaven al coll per posteriorment calar-los foc, així com per acusacions d'un antic guardaespatlles que va assegurar que havia ordenat segrestos i assassinats.

Entre els casos més sonats figura la seva condemna per segrest pel rapte i assassinat de l'activista Stompie Seipei, qui va ser degollat després de ser acusat de ser un informant. Després del procés d'apel·lació va ser condemnada a pagar una multa.

La Comissió per a la Veritat i la Reconciliació va afirmar en el seu informe final el 1998 que Madikizela-Mandela era «políticament i moralment responsable de greus violacions dels Drets Humans» per part d'un grup de Soweto conegut com Mandela United Football Club.

Malgrat estar divorciada de Mandela, l'activista va ser una figura visible en els seus últims dies i en l'actualitat segueix essent considerada com a «Mare de la Nació» per un bon nombre dels seus seguidors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit