Un equip d'astrònoms va anunciar ahir un dels mapes en 3D més grans de l'inici de l'univers en una presentació a la Setmana Europea d'Astronomia i Ciència Espacial, que se celebra aquests dies a la ciutat de Liverpool, al Regne Unit. Un equip dirigit pel doctor David Sobral, de la Universitat de Lancaster, al Regne Unit, va fer el mapa usant el telescopi Subaru a Hawaii i el telescopi Isaac Newton a les Illes Canàries.

Mirant cap enrere en el temps a fins a una setzena d'èpoques diferents fa entre 11.000 i 13.000 milions d'anys, els investigadors van descobrir gairebé 4.000 galàxies primerenques, moltes de les quals s'hauran convertit en galàxies com la nostra pròpia Via Làctia. La llum de les galàxies més distants triga milers de milions d'anys a arribar a nosaltres, el que significa que els telescopis actuen com a màquines del temps, el que permet als astrònoms veure galàxies en el passat distant.

La llum d'aquestes galàxies també s'estén per l'expansió de l'Univers, augmentant la seva longitud d'ona per a fer-lo més vermell. Aquest anomenat desplaçament vermell es relaciona amb la distància de la galàxia. En mesurar el desplaçament al vermell d'una galàxia, els astrònoms poden deduir la seva distància, quant temps ha trigat la seva llum en arribar a nosaltres i, per tant, quant de temps enrere l'estem veient.

En el treball, l'equip va utilitzar filtres per mostrejar longituds d'ona de llum particulars i, per tant, èpoques específiques en la història de l'Univers. «Fem servir grans quantitats de dades preses amb 16 filtres especials en càmeres de camp ampli» ha explicat Sergio Santos, estudiant de doctorat i membre de l'equip.