Investigadors del Centre RIKEN de Ciència de Recursos Sostenibles (CSRS, per les sigles en anglès) al Japó han descobert una petita hormona que ajuda a les plantes a retenir aigua quan no n'hi ha de disponible a la terra. Publicat ahir a la revista científica britànica Nature, l'estudi mostra com el pèptid CLE25 es mou de les arrels a les fulles quan l'aigua escasseja i ajuda a prevenir la pèrdua d'aigua en tancar els porus a la superfície de la fulla.

En els animals, les hormones peptídiques són petites cadenes d'aminoàcids que es mouen a través de la sang i ajuden a mantenir l'equilibri dels nostres cossos quan canvia l'ambient. Per exemple, quan la seva pressió arterial és baixa, el seu cos produeix l'hormona vasopresina, que circula a la sang i actua per estrènyer les seves artèries, el que augmenta la seva pressió arterial a nivells normals.

Les plantes també tenen hormones, anomenades fitohormones. Els investigadors de plantes de RIKEN CSRS volien saber si les hormones vegetals responen a l'estrès físic abiòtic. Segons explica el primer autor, Fuminori Takahashi, encara que se sap que algunes hormones peptídiques a les plantes intervenen en el desenvolupament cel·lular, fins ara ningú n'havia identificat cap que regulés les respostes a la deshidratació.

L'equip va començar observant els pèptids CLE que se sintetitzen en les arrels i en ABA, una hormona que se sap que s'acumula a les fulles i ajuda a tancar els porus en resposta a l'estrès per la sequera. L'aplicació de molts pèptids CLE a les arrels de les plantes va mostrar que només CLE25 conduïa a un augment d'ABA en les fulles i el tancament de porus.