Any Viladesau

Com bé sabeu, aquest 2018 se celebra l'any Viladesau, amb motiu del centenari del seu naixement, i entre diferents actes programats s'ha inaugurat una exposició sobre la seva figura al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Aquesta exposició ha estat comissariada pel músic i compositor Jordi Molina, deixeble del mateix Viladesau. El motiu d'aquesta nota és informar-vos de la possibilitat que en Jordi Molina dugui a terme una conferència sobre Ricard Viladesau a la vostra població.

Sardanes de Viladesau

Una efemèride com la commemoració del centenari del naixement, no ha passat desapercebut i així la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, a les files de la qual hi ha un dels seus deixebles més destacats, Enric Ortí, a la tenora solista, així com el destinatari de Com un passerell, sardana de lluïment de flabiol amb variacions dedicada Marcel Sabater director.

El pes específic de la figura de Viladesau amb l'àmbit coblístic, deixant-nos un llegat importantíssim de sardanes que perdura de forma ben viva a les programacions de la majoria de les ballade i concerts que es fan arreu del nostre país.

Per aquest motiu aquesta cobla ha enregistrat un doble CD amb les sardanes del mestre.

Aquets són els títols de les sardanes gravades:

Sardanes: Marona (1951), En Jordi (1953), La Maria del Claustre (1955), La sardana de Llafranc (1960), Ciutat del llac (1961), Girona 1808 (1963), Record d'Andorra (1966), Presència de Pep Ventura (1972), Alt Empordà (1973), La Vall de Camprodon (1977), Colometa (1984), Niu d'amor (1985) , Pal de paller (1986) . Sardanes obligades: Bufa-li l'ull (fiscorn 1952), Aquell rossinyol (tible, 1954), Oca amb naps (tible i tenora 1955), Sal i pebre (tenora fiscorn 1958), A en Ramon Rossell (tenora 1961), Impetuosa (tible 1970), El crit (tenora 1971), Cala S'Alguer (tible, 1975), L'avi Enric (fiscorn, 1975), Llibertat (tenora, 1977), Sa Palomera (trompeta, 1978), Com un passerell (flabiol, 1983), Cel amunt (tible, 1986), Barcelona 92 (2 trompetes, 1986).

La Sardana de l'any

Enguany se celebrarà la final al Centre Cívic d'Alcanar per escollir quina és la sardana més popular del 2017 amb les cobles Reus Jove i Marinada. A la segona part, s'estrenarà l'espectacle De Músic a Mite amb motiu del centenari del naixement d'en Ricard Viladesau. Un recorregut per la seva vida i obra amb temes musicals del mateix compositor. Amb la cobla Ciutat de Girona, Joan Torras (piano i percussió) i Susanna del Saz (actriu i mezzosoprano), sota la direcció de Jesús Ventura. Final de festa amb la interpretació de la sardana Alcanar de Francesc Mas i Ros amb l'Agrupació Musical Canavera i dues cobles.

Convocatòria

d'assemblea de la

confederació

sardanista de catalunya

i presentació de

candidatures

electorals

El proper divendres, 20 d'abril, a les 19.00 h, a la Casa de la Sardana, la Confederació Sardanista de Catalunya celebrarà la seva Assemblea General Ordinària i una Assemblea Extraordinària ja que, segons els estatuts actuals, en

finalitzar el mandat de la Junta actual, s'ha de convocar eleccions.

D'aquesta manera, qualsevol candidatura que es vulgui presentar cal que ho notifiqui amb data límit fins el dimarts, 10 d'abril. Pot fer-ho a través del correu electrònic info@conf.sardanista.cat o bé al correu postal, a l'adreça de la

secretaria de l'entitat (Casa de la Sardana, Carrer del Pou de la Figuera, 15, Barcelona).

Des de l'any 2000 no hi ha hagut eleccions a l'entitat sardanista més important del país, anomenada llavors Federació

Sardanista de Catalunya. Des de llavors hi ha hagut sempre una única candidatura per dirigir el món sardanista.

convocatòria

assemblea de l'obp

L'Obra del Ballet Popular convoca l'assemblea General Ordinària de Socis que tindrà lloc el dia 28 d'abril vinent, a les 11.30 hores, a la Casa de la Sardana, carrer Pou de la Figuera, 15 baixos de Barcelona, amb el següent ordre del dia:

1- Lectura i aprovació de l'acta anterior. 2 - Memòria de l'any 2017. 3 - Lectura i aprovació de l'estat de comptes. 4 - Pressupost de l'any en curs. 5- Precs i preguntes.

Aplec de Breda

El proper diumenge dia 8 és l'Aplec de Breda, que aquests anys arriba a la XLI edició. Molts anys efectuant aquest aplec que recull gent d'arreu de Catalunya. Les ballades s'interpretaran a l'aparcament del Centre Bredenc, amb la participació musical de les cobles: La Principal de la Bisbal, Jovenívola de Sabadell, Bisbal Jove (matí) i Vila d'Olesa (tarda). Les ballades el matí començaran a les 10,30 h i a la tarda a les 16.00 h.

Cal destacar, a la tarda, l'estrena de la sardana: 950 anys del Monestir de Breda, del compositor Xavier Pendon i de conjunt: El campanar de Breda de Miquel Tudela.

El premi de composició

de música per a cobla

Masquefa i Montgrins

2018 ja té finalistes

El jurat del premi es va reunir el passat dilluns 19 de març i va seleccionar quatre obres finalistes de les catorze presentades.

Un total de quatre obres de les catorze presentades al premi són les escollides com a finalistes pel jurat. Les obres seran estrenades el proper diumenge 15 d'abril a les 18.00 h, en un concert a càrrec de la Cobla Montgrins sota la direcció de Jordi Molina. L'acte tindrà lloc a la Sala Polivalent de la Fàbrica Rogelio Rojo de Masquefa, seu del Masquefa sona bé. Durant aquest concert s'anunciarà el veredicte del jurat i s'estrenaran les obres finalistes. El jurat, format per Joan Albert Amargós, Marcel Sabaté i Jesús Ventura, es va reunir el passat dilluns 19 de març per deliberar i seleccionar les obres finalistes. El veredicte ha estat per unanimitat i els tres membres han valorat molt positivament la feina de tots els autors.

L'Ajuntament de la Vila de Masquefa dota aquest premi amb 3.000 ?.

Disc de l'Escala

L'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu ha publicat un disc de sardanes recopilatori de l'obra del compositor local Ferran Says i Casadellà. El volum es titula L'Escala recorda... Ferran Says i Casadellà i la interpretació va a càrrec de la cobla La Principal de l'Escala, amb la col·laboració del Cor Indika de l'Escola de Música El Gavià, el contrabaixista Josep Joli i el pianista Ivan Joanals.

El disc aglutina 14 sardanes de l'autor escalenc. Són títols com Andreuenca, Donem-nos les mans, Joventut alegra els cors!, Moxaines d'Empordà o Records de l'Escala. Aquesta obra és un dels himnes sardanistes de l'Escala i també s'ofereix en format per a cor, piano i contrabaix. I la sardana Gentil Teresa hi sona en versió per a piano. De fet, el disc recopila 14 de les 15 sardanes que va composar Says. La 15a obra ha estat impossible localitzar-la, malgrat tenir coneixement de la seva existència.

L'edició del disc s'emmarca en el 75è aniversari de la mort de Says i en el 90è de l'estrena de Records de l'Escala. L'enregistrament és el 3r volum dedicat a compositors escalencs que impulsa l'entitat sardanista local. El volum es pot comprar directament a l'entitat sardanista, a un preu de 15 ?.