Un estudi internacional liderat per l'Hospital del Mar de Barcelona ha descobert que inhibint una proteïna, la Galectina-1 (Gal-1), en ratolins amb càncer de pàncrees els animals viuen més temps, els tumors progressen més lentament, són menys agressius i fan menys metàstasi. La investigació, que publica la revista PNAS, ha constatat que inhibir aquesta proteïna pot convertir-se en el primer tractament efectiu per frenar la progressió del tipus més comú de càncer de pàncrees, l'adenocarcinoma ductal pancreàtic (conegut com a PDA), per al qual, en aquests moments, no hi ha cap tipus de tractament curatiu.

L'estudi l'ha liderat la doctora Pilar Navarro, investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IIBB-CSIC), i per Gabriel Rabinovich, del Laboratori d'Immunopatologia de l'Institut de Biologia i Medicina Experimental de Buenos Aires (Argentina). Navarro ha destacat que la feina «obre vies traslacionals molt interessants i indica que cal avançar en el possible ús clínic d'aquesta nova diana molecular».

La coordinadora de l'estudi ressalta que han fet la investigació amb un model transgènic de ratolí desenvolupat al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) «que presenta la mutació més freqüent que es troba en els tumors de pàncrees, cosa que ens ha permès recapitular de forma precisa la progressió tumoral que s'observa en éssers humans».

Carlos Orozco i Neus Martínez-Bosch, membres del grup liderat per Pilar Navarro i primers signants de l'estudi, han detallat que els tumors ductals de pàncrees es desenvolupen en un microambient tumoral particular, que es considera una de les claus per entendre el seu desenvolupament i la seva resistència a les quimioteràpies convencionals i a la immunoteràpia.

Dins d'aquest entorn, favorable a les cèl·lules tumorals i que les aïlla del sistema immunitari i dels tractaments, hi ha unes cèl·lules anomenades fibroblastos, que són les responsables de la producció de grans quantitats de Galectina-1, que és una proteïna vital en tot el procés de creixement del tumor i a fer-ho més agressiu.

Segons destaquen els mateixos investigadors en aquest important estudi científic, també és una peça clau en la creació de l'entorn favorable perquè creixi el tumor i, a la vegada, manté el sistema immunitari deprimit.