L'experiència de l'apòstol sant Tomàs, que aquest diumenge de Pasqua escoltem en la proclamació de l'evangeli, m'ha fet pensar, primer, en tots aquells que «no creuen», «dubten», «no saben», «cerquen» o «neguen»; i, en un segon moment, en els qui creiem, en els qui confiem en Jesucrist, mort i ressuscitat en el si de l'Església.

Podem definir el creient, el cristià, com el qui creu en Jesucrist ressuscitat d'entre els morts. La seva resurrecció, juntament amb la seva passió, creu i mort, és el centre de la fe cristiana.

La resurrecció és per a molts la gran qüestió, el gran dubte, perquè sembla contradir l'experiència humana més universal del caràcter irreversible de la mort. Com afirma sovint el sentit comú del poble, «ningú no ha tornat mai». Però nosaltres, com a cristians, proclamem el contrari: sí, un home ha tornat, Jesús de Natzaret, i la seva resurrecció és promesa de la nostra.

Aleshores cal aclarir què volem dir quan ens referim a la resurrecció i l'afirmem. Alguns pensen que és la reanimació d'un cadàver que torna a viure humanament, com si fos la resurrecció de Llàtzer. D'altres pensen que l'ànima és immortal, però no tota la persona. Com parlar-ne? Com explicar-ho? No tenim segurament paraules convincents per explicar el fet de la resurrecció, però sí podem explicitar l'experiència dels apòstols i la fe de l'Església. La resurrecció de Jesús no és ni la reanimació d'un mort ni la seva tornada a la vida temporal, sinó un abandonament de la condició mortal i una entrada a la vida de Déu en plenitud.

Així com la crucifixió i la mort de Jesús foren públiques, la resurrecció és testimoniada pels seus deixebles, homes i dones que el coneixien i que havien cregut en ell.

Les narracions de les aparicions mostren que la manera de relacionar-se amb Jesús ha canviat radicalment a partir d'aquell moment. Es manifesta i desapareix segons la seva iniciativa, però es mostra corporalment com el mateix crucificat, menja amb ells, ensenya les ferides als deixebles... Les narracions afirmen que la resurrecció és un fet real en la persona de Jesús de Natzaret, home de la nostra humanitat. [...] (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).