El centre tecnològic Biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i Gestió Ambiental i Alimentària (BETA) de la Universitat de Vic lidera un projecte per reduir l'impacte en els rius dels efluents (líquids) de les 3.460 mines abandonades que hi ha a Europa. El projecte, que es denomina Life DEMINE, que està finançat amb més de 2 milions d'euros per la Unió Europea i tindrà una durada de quatre anys, pretén desenvolupar un tractament versàtil i innovador per tractar les altes concentracions de metalls pesants o sals dels efluents miners abans d'arribar a l'aigua dels rius.

L'objectiu és que el nou sistema sigui aplicable a qualsevol mina, com les de sal i potassa de Súria, Cardona i Sallent, a Catalunya, les de carbó d'Astúries, o les 3.460 instal·lacions de residus miners tancades i abandonades que hi ha arreu del continent europeu.

Segons els investigadors, els efluents procedents de mines abandonades poden contenir altes concentracions de metalls pesants o de sals, que es filtren a través del terra i van a parar als rius, on provoquen un fort impacte en la biodiversitat i funcionament d'aquests ecosistemes.

A més del Centre Tecnològic BETA participen en aquest projecte quatre socis més: la Universitat de Swansea (Regne Unit), l'empresa especialitzada en tecnologies de tractament d'aigua ELENTEC LTD (Regne Unit), el Centre d'Estudis d'Aigües Subterrànies de Dresden (Alemanya) i el Govern del principat d'Astúries.

El projecte d'investigació, que va arrencar el juliol passat i s'allargarà fins al 2021, intentarà demostrar l'efectivitat d'un tractament basat en la combinació de tecnologies d'electrocoagulació i membranes, que ja s'utilitzen per separat amb diversos fins.