El nombre d'alumnes que cursen l'assignatura de Religió catòlica a secundària en centres públics de la diòcesi de Girona ha augmentat en 616 en els dos últims anys, tot passant dels 3.715 que hi havia matriculats el curs 2015-2016 als 4.331 que hi ha en el curs actual. Això significa que un 18,42% dels estudiants de secundària de centres públics la diòcesi cursen la matèria. El delegat episcopal d'Ensenyament del Bisbat, Pere Micaló, atribueix el creixement a dos factors: per una banda, la piràmide d'edat fa que hagi augmentat el nombre global d'alumnes a secundària; i per l'altra, la legislació que obliga l'alumne que no fa Religió a cursar una matèria alternativa equivalent -com per exemple Cultura i Valors ètics- en lloc de permetre fer reforç d'altres assignatures els ha afavorit.

La xifra global d'alumnes escolaritzats a la diòcesi de Girona de totes les estapes que estan matriculats a l'assignatura es manté estable des de fa anys: un de cada tres cursen la matèria. Aquesta xifra inclou l'escolarització de 3 a 18 anys tant en centres públics on el Bisbat té professor de Religió i les escoles que formen part de la Fundació Escola Cristiana. Segons aquestes dades, en l'etapa de primària (de 6 a 12 anys) hi ha un 39% de l'alumnat matriculat, mentre que en el cas de la secundària obligatòria (de 12 a 16 anys), el percentatge se situa en un 35,38%.

Si es tenen en compte només les xifres relatives als centres públics, hi ha 9.628 estudiants gironins que cursen Religió a primària (un 24,87% del total) i 4.331 que l'estudien a secundària, fet que suposa un 18,4% dels alumnes. Es tracta de xifres molt superiors a la mitjana dels centres públics catalans, on només un 18% de l'alumnat de primària i un 10% del de secundària cursa aquesta matèria. Per comarques, la Garrotxa, el Gironès i la Selva són les que compten amb major presència d'alumnat matriculat a l'assignatura.

Pel que fa al professorat, al a diòcesi de Girona hi ha 120 professors proposats pel Bisbat per fer classe de Religió a primària i 62 a secundària.

Balanç positiu

Pere Micaló es va mostrar ahir satisfet pel balanç. «Penso que podem fer-ne una lectura positiva: es manté l'alumnat de Religió tant a primària com a secundària, i en aquest últim cas fins i tot s'ha augmentat el nombre d'alumnes», va assenyalar. També va destacar el fet que el terç d'alumnes escolaritzats que cursen aquesta assignatura es mantingui estable des de fa set o vuit anys.