La neteja de la llar moltes vegades es converteix en obsessió. Moltes persones s'ofusquen amb que tot ha d'estar perfecte i si alguna cosa està una mica bruta, es posen a netejar com si els hi fos la vida.

Per a tots aquells que us sentiu identificats amb aquesta mania, aquí us portem les 10 coses de casa que hauries de netejar únicament un cop l'any, segons va explicar Carolyn Forte, directora de The Cleaning Lab a Good Housekeeping Institute.

Les cortines

El teixit de les cortines acumula pols al llarg de tot l'any. Per rentar-les pots ficar-les a la rentadora o treure'ls-hi aquesta pols amb una aspiradora de mà netejant de dalt a baix (en cas que no puguis llevar-les).

L'exterior de les finestres

Netejar l'exterior de les finestres és pràcticament igual que a l'interior, encara que de vegades amb més alçada. Treu la pols del marc amb un raspall o una aspiradora de mà i després neteja el vidre amb un esprai per a vidres i un drap. Si no arribes a netejar la finestra, sempre pots demanar ajuda a un professional.

L'assecadora

Moltes vegades no prestem l'atenció suficient a alguns dels electrodomèstics que tenim a casa i això fa que no funcionin com cal. Si tens una assecadora, Forte recomana desconnectar-la i començar a aspirar l'interior de la mateixa per després continuar amb l'exterior.

Els mobles entapissats

Mantenir el sofà cuidat durant tot l'any és necessari per garantir la comoditat a casa. Però si el que busques és deixar-ho com a nou, la directora de The Cleaning Lab recomana demanar ajuda als professionals de la neteja ja que "no és una cosa fàcil per fer-la un mateix".

La xemeneia

Si ets d'aquests privilegiats que tenen llar de foc a casa, retira les cendres amb una aspiradora i neteja la resta amb tovalloletes humides una vegada que la temporada de fred hagi arribat a la seva fi. En aquest cas Forte recomana sí o sí demanar ajuda a un professional per a una neteja a fons.

Les reixetes

Els conductes de calefacció i les sortides d'aire condicionat solen ser una de les parts de la casa que més passa desapercebudes a l'hora de netejar. En aquest cas hauries d'utilitzar el raspall suau de l'aspiradora per netejar les reixetes d'aquests conductes i evitar que la pols que s'acumula aquí s'estengui a altres parts de la casa.

Els mobles d'exterior

Aquesta època és la més recomanada per deixar com a nous les taules o cadires d'exterior. Abans que el bon temps arribi per quedar-se, barreja un rajolí de sabó per rentar plats amb aigua tèbia i frega els mobles. Esbandeix-los bé amb aigua i ja tindràs el teu mobiliari d'exterior a punt per als mesos de calor.

Les catifes

Si tens animals a casa és possible que estiguis acostumat a netejar les catifes pràcticament diàriament amb l'aspiradora o l'escombra. Però segons Forte, el millor que pots fer és llogar o comprar un netejador en profunditat o contractar un servei perquè les netegin cada 12 o 18 mesos.

El garatge

Tot el que ens molesta a casa, ho fiquem al garatge o soterrani creient que d'aquesta manera ens en lliurarem. I en realitat, és per al que serveix: per guardar totes aquelles coses que no volem tenir a casa però que ens sap greu llençar. Si ho ordenes un cop l'any serà suficient.

Els canalons

Vius en un xalet o casa de camp? Llavors ja sabràs el problema que suposa que els canalons no drenin l'aigua perquè estan obstruïts per fulles. Un cop l'any puja't a la teulada (o contracta un servei professional) per desembussador-los.