La Sala La Planeta de Girona estrenarà avui No m'oblideu mai, un muntatge «vitalista» sobre el suïcidi de joves i adolescents fet a partir de testimonis reals. Està dirigit per Llàtzer Garcia i compta amb la interpretació d'Elies Barberà i Marta Montiel, membres de la companyia Teatre de l'Enjòlit.

Tots tres han fet un treball previ de recerca, entrevistant joves i professionals. Un material que els ha servit per acabar portant dalt de l'escenari «les veus» de sis joves amb els que han parlat.

El director va subratllar ahir en roda de premsa que «no és una teatralització» sinó que el que fan és explicar les experiències amb les pròpies paraules dels joves.

Les cinc funcions es complementen amb un col·loqui amb experts que es farà després de cada representació per aprofundir en aquest tema que, segons el director, encara és massa «tabú» i està «estigmatitzat».

Recorda que el suïcidi és la primera causa de mort entre els més joves a l'Estat. Supera fins i tot els accidents de trànsit.

Llàtzer Garcia va remarcar que han abordat el tema des del «respecte» i allunyant-se de la «morbositat i el sentimentalisme». Va admetre que des d'un bon començament eren conscients que era un tema «molt difícil de tractar» i encara molt «tabú».

De fet, els mateixos joves amb els que han conversat -tots han tingut pensaments suïcides o han intentat treure's la vida- han admès que havien tingut moltes dificultats per trobar espais on parlar del tema, per exemple a l'escola o en família, malgrat que ells tenien la necessitat de fer-ho.

Alguns d'ells han vist algun assaig del muntatge de La Planeta i han agraït que es parli obertament del tema arran de les seves vivències.

El sentiment de solitud és un denominador comú entre les víctimes que han patit suïcidi, així com la depressió infantil. També apareixen altres problemàtiques com ara el 'bullying', l'anorèxia o els abusos.

Per altra banda, el muntatge també recull la mala relació que els joves admeten haver tingut amb alguns medicaments durant les teràpies si bé no s'entra a fons amb aquesta qüestió perquè «hi ha situacions de tot», com també han tingut bones i males experiències amb psicòlegs.

El que no ha estat possible recollir és el testimoni d'algun pare que ha perdut un fill en no trobar ningú disposat a parlar-ne. El director assegura que el muntatge té un enfoc «molt vitalista» perquè recull la veu d'aquells joves que, malgrat les dificultats i les experiències dures viscudes, han decidit «aferrar-se a la vida» amb frases com «avui decideixo viure».

El muntatge, d'una hora de durada, també compta amb l'actuació d'Edu Vásquez que toca la bateria en directe. Després de cada funció hi haurà un col·loqui amb l'equip artístic i amb un professional diferent. Una fórmula que es repetirà la segona quinzena de maig a l'Espai Brossa de Barcelona, on també es portarà el muntatge produït per Mithistòrima Produccions de La Sala Planeta.

Entre els convidats, hi ha la periodista Tura Soler, la psiquiatra Anna Calvet, o la terapeuta Montserrat Creuhet, entre d'altres. A Girona, s'estrenarà aquest dijous i hi haurà quatre funcions més (26, 27, 28 i 29 d'abril). No m'oblideu mai és el segon espectacle del cicle de teatre Verbatim.