Un grup d'astrònoms ha descobert el forat negre que creix més ràpid de l'Univers conegut fins ara, el qual absorbeix una massa equivalent al Sol cada dos dies, han informat avui fonts acadèmiques a Austràlia.

El forat negre anomenat QSO SMSS J215728.21-360215.1 va ser detectat a 12.000 milions d'anys llum de distància per científics de la Universitat Nacional Australiana (ANU).

La seva grandària equival a 20.000 milions de sols i té una taxa de creixement del voltant d'un u per cent per cada milió d'anys, va indicar la ANU en un comunicat.

"Aquest forat negre creix tan ràpid que brilla milers de vegades més que una galàxia sencera a causa dels gasos que devora diàriament causant molta fricció i calor", va dir Christian Wolf, de l'Escola d'Astronomia i Astrofísica de la ANU.

Aquest forat negre existia quan l'Univers, que té uns, 13.800 milions d'anys, tenia tan sols 1.200 milions d'anys.

"No sabem com va créixer tant i tan ràpid en la primera etapa de l'Univers", ha assenyalat el científic.

Wolf va indicar que l'energia emesa pel forat negre, també conegut com quàsar, estava composta per llum ultraviolada i raigs-X.

"Si aquest monstre estigués al centre de la Via Làctia probablement faria que la vida a la Terra fos impossible causa de la gran quantitat de raigs-X que emana", va assegurar l'astrònom.

"Aquests gegantins forats negres de creixement ràpid també ajuden a aclarir la boira que els envolta amb gasos ionitzants, el que fa que l'Univers sigui més transparent", ha afegit.

El forat negre va ser detectat pel telescopi SkyMapper de l'Observatori de Siding Spring de l'ANU, situat a uns 480 quilòmetres al nord-oest de Sydney, amb ajuda del satèl·lit Gaia de l'Agència Espacial Europea.

Els seus descobridors consideren que aquesta classe de forats negres brillen i poden convertir-se en models per observar i estudiar la formació d'elements en les galàxies primerenques de l'Univers.