Un equip d'investigadors del Centre Nacional d'Anàlisi Genòmic del Centre de Regulació Genòmica (CNAG-CRG) han desenvolupat una nova eina computacional, anomenada BigSCale, capaç d'analitzar milions de cèl·lules simultàniament.La investigació, que publica la revista Genome Research i que ha estat liderada per l'investigador Holger Heyn en el CNAG-CRG, ha desenvolupat un sofisticat marc computacional per analitzar els nivells d'expressió de les cèl·lules una a una, que permet processar milions de cèl·lules al mateix temps.

«La capacitat d'analitzar tal quantitat de dades genòmiques de cèl·lules individuals és una troballa que ampliarà dràsticament els límits de la investigació genòmica de cèl·lules individuals», han destacat els responsables del CRG. Segons Heyn, totes les cèl·lules del cos humà comparteixen el mateix genoma, però cada cèl·lula té el potencial de convertir-se en un teixit o òrgan específic gràcies a l'expressió dels gens.

Científics a tot el món intenten descobrir què és el que diferencia una cèl·lula d'una altra i un dels més grans de reptes de la investigació genòmica és analitzar moltes cèl·lules per poder trobar i identificar les esmentades diferències. L'anàlisi de cèl·lules utilitzant seqüenciació d'ARN ha estat crucial per afrontar aquest repte i ha revolucionat el coneixement sobre la complexitat de teixits, òrgans i organismes.

Estudiant l'expressió dels gens en una cèl·lula, per exemple, els científics són capaços de descriure l'heterogeneïtat d'una mostra amb una resolució sense precedents i sense cap coneixement previ de la composició. Per això, projectes a gran escala de cèl·lules individuals han permès identificar nous tipus de cèl·lules fins ara desconeguts i crear nous mapes.