06 de juny de 2018
06.06.2018

L'antiga Groenlàndia era molt més càlida del que es pensava fins ara, segons un nou estudi

Els investigadors han trobat noves evidències sobre les temperatures registrades en l'Holocè i l'Interglaciar final

06.06.2018 | 07:02

Una petita pista trobada en sediments antics ha revelat grans secrets sobre el clima passat i futur de Groenlàndia. Just a l'altra banda de l'extrem nord-oest de la vasta capa de gel de Groenlàndia, investigadors de la Universitat de Northwestern, als Estats Units, han descobert fang del llac amb restes de mosques comunes, que registren dos períodes interglacials al nord-oest de la illa.

Encara que els investigadors saben des de fa temps que aquests dos períodes -l'Holocè i l'Interglaciar final- van experimentar un escalfament a l'Àrtic causa de canvis en l'òrbita de la Terra, la combinació d'espècies de mosques preservades d'aquests temps mostra que Groenlàndia era fins i tot més càlida del que es pensava.

Aquesta informació podria ajudar als científics a avaluar millor la sensibilitat de Groenlàndia a l'escalfament, provant i millorant els models del clima i el comportament de la capa de gel. Aquests models podrien llavors millorar les prediccions.

Avui en dia, el nord-oest de Groenlàndia ronda els 30 graus Fahrenheit i té 40 graus centígrads sota zero i a l'estiu es presenten tempestes de neu. Però les temperatures mitjanes d'estiu a l'Holocè primerenc (fa de 8.000 a 11.000 anys) i l'últim Interglaciar (entre fa 116.000 i 130.000 anys) van pujar bastant en els anys 50.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema