La Confederació Sardanista de Catalunya ha anunciat ja quina serà la sardana unitària del Dia Universal de la Sardana: Festeig, de Ricard Viladesau, en el marc del centenari del seu naixement. El Dia Universal de la Sardana serà enguany, com és habitual, el diumenge previ a Sant Joan, que aquest 2018 s'escau en el 17 de juny.

L'elecció de Festeig suposa que es repeteixi un títol com a sardana unitària en el marc del Dia Universal de la Sardana, ja que va ser la peça de l'any 1998. Però de l'extens repertori de Viladesau, aquesta obra és de les més idònies, ja que a part de ser una obra coneguda i balladora, és dels pocs títols genèrics sense fer referència directa a cap població ni persona, de manera que manté la universalitat del concepte de la sardana unitària. Tampoc és obligada per a cap instrument, fet que en facilita la difusió i interpretació.

Totes les cobles i organitzadors d'activitats sardanistes poden aconseguir, si no l'han rebuda al correu electrònic, la particel·la de la sardana. Així, si cal, es pot demanar través la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya tot enviant un correu electrònic a info@conf.sardanista.cat. En aquest sentit, com als darrers anys, també s'ha proporcionat una gravació digital per a aquells indrets, especialment casals catalans a l'estranger, que vulguin ballar-la i no puguin comptar amb una cobla.La voluntat del Dia Universal de la Sardana és difondre el concepte i el so de la sardana arreu. A més a més, vol crear sentiment de comunitat i germanor amb una sardana concreta que uneixi totes les manifestacions sardanistes d'aquella jornada. El Dia Universal de la Sardana el va instituir el 1960 l'Obra del Ballet Popular i la Confederació Sardanista de Catalunya el gestiona des del 2012.

Durant aquest mes de juny hi ha a Catalunya i Catalunya Nord: 112 aplecs, 650 ballades, 50 concerts, 43 concursos, 231 cursets.

Aplec d'Anglès

L'Agrupació Sardanista i Cultural Floricel d'Anglès ha anunciat que el Premi Floricel Rosa d'Or 2018 és per a Francesc Fonalledas, de Tossa de Mar. El lliurament serà el proper diumenge, 17 de juny, a la tarda, durant la celebració de l'Aplec d'Anglès, abans de la sardana de conjunt.

En l'Aplec, que se celebrarà en sessions de matí i tarda, hi col·laboren les cobles: Bisbal Jove, Ciutat de Granollers i Ciutat de Girona, a la font del Canyo.

Francesc Fonalledas va rebre el fibló de la sardana de ben petit i ja escoltava bocabadat el so de la cobla a les ballades. Per això amb 16 anys ja col·laborava amb l'Ajuntament a organitzar les ballades de juliol i agost. A principis dels 80 va organitzar diversos cursets de sardanes i la Trobada Infantil de les Comarques Gironines. L'any 1988 va crear l'Agrupació Sardanista Tossenca i va organitzar el 1r Aplec de la sardana de la població.

També s'ha encarregat, durant aquests 30 anys, de coordinar les gravacions dels 6 discs amb sardanes centrades en la població. Igualment, va impulsar el concert de Cap d'Any amb La Principal de la Bisbal i la Coral Tossenca.

A més a més, la seva tasca com a estudiós del món de la sardana, a part de fer-lo col·laborar a nombrosos butlletins i revistes de sector, li van permetre recuperar el fons musical de la cobla Turissa. Així, va salvar de la pèrdua títols dels anys 40 i 50 d'autors com Vicenç Bou, Artur Rimbau o Feliu Casas.

Paral·lelament, va ser l'impulsor, l'any 2010, juntament amb David Rifé, del programa setmanal de sardanes de Ràdio Tossa Punts Variats, fins que es va acabar. També va aportar la selecció musical de fons de la programació de la televisió local.

Així mateix, va ser secretari de l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines de 1999 fins al 2006. I ha rebut d'altres premis, com el guardó Ginesta d'Or, el 2014, per part de l'Associació Amics de Tossa-Club Unesco, i el novembre vinent se li lliurarà a Montblanc el Premi Capital de la Sardana 2018 a la categoria a la Dedicació.

Per tots aquests motius el jurat del Premi Rosa d'Or ha decidit premiar-lo amb aquest guardó com a sardanista exemplar.

Una plaça a Barcelona

per a Joaquim Serra

(Peralada 1907-

Barcelona 1957)

Aquest proper diumenge, 17 de juny, en el marc del Dia Universal de la Sardana, l'Ajuntament de Barcelona inaugurarà la plaça de Joaquim Serra. L'emplaçament de la nova plaça s'ubicarà a Nou Barris, al costat la plaça Major del Districte.

La cerimònia serà a les 11 del mat´´i, i comptarà amb una ballada doble a càrrec de les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània. La plaça que es dedicarà a Joaquim Serra és us espai enjardinat i ampli. L'Ideal d'en Clavé preveu celebrar-hi enguany el seu 50è Aplec de Tardor, ja que el Parc de la Guineu està en obres. Però també per les seves possibilitats i pel títol que portarà, serà la seu de diverses ballades de sardanes durant l'any.

Llibret de Viladesau

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha editat un molt interessant llibret, dedicat al mestre Ricard Viladesau, en complir-se els 100 anys del seu naixement.

Segons afirma Gerard Cruset, director del Museu: «El fet que el Centre de Documentació del Museu custodia el fons personal de Viladesau i la celebració del seu centenari de naixement fan una combinació ideal per tirar endavant la publicació d'un llibre que mostra les diferents facetes d'aquest gran músic».

En la seva elaboració hi ha pres part i s'han recollit escrits i testimonis d'una munió de persones que hi estan relacionades.

La seva biografia, amb la seva vida familiar, l'instrumentista, el seu instrument la tenora, les formacions on tocà, especialment la Caravana, La Principal de la Bisbal, l'Orquestra Ciutat de Barcelona, la seva tasca com a docent, la seva vinculació amb Pau Casals, el compositor, la relació de les seves sardanes, les cançons, les havaneres, himnes, música de ball, música per a cobla, obres per a cor. Una bona quantitat de fotografies i reculls de premsa (diaris, butlletins d'Aplecs...) Els premis i reconeixements que tingué, en definitiva tota la seva obra i vida.

Un llibre molt ben treballat que ens mostra totes les facetes de la seva vida i obra musical.

La Sardana de l'Any

El Comitè organitzador de la Confederació Sardanista de Catalunya, que organitza el concurs La Sardana de l'Any, ha obert un procés de participació perquè tothom que vulgui aporti millores o propostes per al certamen. Per això s'ha creat el correu electrònic suggeriments@lsda.cat.

Tothom hi podrà enviar les seves idees i suggeriments. L'edició de La Sardana de l'Any 2018 en serà la 30a i la final se celebrarà diumenge, 12 de maig, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. El concurs de La Sardana de l'Any és el més prestigiós pel triple reconeixement que ofereix: el Premi Popular, designat pel públic assistent a un gran auditori; el Premi Joventut, per a autors menors de 30 anys per fomentar la composició de sardanes entre nous valors i el Premi de la Crítica, per la participació al jurat de músics i compositors rellevants.

Unesco

Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, anuncià durant l'Aplec de Calella que s'està treballant perquè Andorra i França se sumin a la petició perquè la sardana sigui Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.