El periodista catòlic Marcel·lí Joan ha estat nomenat aquesta setmana nou director general d'Assumptes Religiosos de la Generalitat, en substitució d'Enric Vendrell, que ha ocupat el càrrec en els darrers cinc anys i que ha expressat públicament el seu malestar pel seu cessament. D'aquesta manera, Joan continua amb la tradició que un catòlic ocupi aquesta direcció general, creada per la Generalitat fa 18 anys.

Nascut a Barcelona el 1959, Marcel·lí Joan és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professor del postgrau de Comunicació institucional i religió en l'era digital a la Universitat Ramon Llull. En l'àmbit eclesial, ha exercit com a secretari del Consell Pastoral Diocesà de Barcelona i delegat general dels Mitjans de Comunicació de l'Arquebisbat de Barcelona. També ha participat en la Comissió Preparatòria del Concili Provincial Tarraconense i ha estat un dels impulsors del document El fet religiós a la Catalunya del futur.

El nou director general d'Assumptes Religiosos ha estat fins ara patró de la fundació Claret, secretari del capítol de Barcelona de la fundació Vaticana Centessimus Annus i membre del Grup Sant Jordi de defensa i promoció dels drets humans.

En els camps de la joventut i la cooperació, és president de l'Associació José Ramón Zudaire de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i ha estat patró de la Fundació Akwaba, dedicada al tercer i quart món.

De Governació a Justícia

Com a director general d'Assumptes Religiosos, serà el màxim responsable a l'hora d'atendre les diferents entitats religioses establertes a Catalunya. La decisió de nomenar Joan nou director general ha estat de la consellera de Justícia, al departament de la qual ha quedat adscrita aquesta direcció general, que abans depenia de la conselleria de Governació.

A l'hora de justficar la seva elecció, el govern català ha ressaltat que Joan acumula anys d'experiència en l'àmbit públic: ha estat adjunt al primer director d'Assumptes Religiosos de la Generalitat del 2000 a 2004, cap de premsa i relacions públiques de la Direcció General de Joventut, cap de relacions externes de la Direcció general de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació, i cap de premsa de la Delegació Territorial de la Generalitat a Barcelona.

Marcel·lí Joan també va ser, a més, un estret col·laborador del bisbe Joan Carrera, i els qui el coneixen en destaquen el seu caràcter afable i tranquil i un marcat accent social i favorable a l'obertura de l'Església catòlica.