Tècnics de la Generalitat i investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han col·locat dispositius emissors GPS a dos pollets de trencalòs ( Gypaetus barbatus) en llibertat per primera vegada a Catalunya, i ho han fet accedint als seus nius situats a la comarca lleidatana del Pallars Jussà.

En la intervenció ha col·laborat el Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals i de tècnics de la Societat Aragonesa de Gestió Ambiental (Gerga), ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat.

Els tècnics de la Generalitat han accedit als nius, situats a penya-segats, per agafar mostres de sang dels animals i col·locar-los el dispositiu en el marc d'un projecte d'investigació que està impulsant el Departament de Ciència Animal de la UdL.

L'objectiu d'aquest projecte és aprofundir en el coneixement de l'ecologia de diverses espècies, de manera que el projecte comprèn marcar diversos tipus d'ocells, com l'aufrany, el voltor comú i el voltor negre.

Les dades recollides permetran conèixer amb tots els detalls l'ús de l'espai que fan totes aquestes espècies, que són primordials en els ecosistemes agro-ramaders, pel seu paper en l'eliminació de les carronyes del bestiar domèstic que mor a la muntanya, i en la prevenció de la propagació de malalties.

Els pollets que s'han marcat ara, d'uns 90 dies d'edat, van ser retornats als nius, situats a la part alta d'un penya-segat, després de mesurar-los, i treure'ls mostres de sang, que serviran per determinar-ne el sexe i comprovar-ne l'estat de salut.

La població en llibertat de trencalossos al Pirineu català arriba a les 48 parelles (un 33% del total dels Pirineus), el 1980 hi havia unes sis parelles localitzades a les comarques pirinenques més occidentals.