La nova maquinària del supercomputador MareNostrum-4 de Barcelona, que ha incorporat una nova tecnologia per fer-lo més potent, ha estat qualificat com el més «verd» d'Europa, segons la llista «Green 500», que mesura l'eficiència energètica dels superordinadors més potents del món.

Segons va informar, en un cominicat, el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), la nova edició de les classificacions Top500 i Green 500 es va donar a conèixer ahir a la fira de supercomputació SC que se celebra a la ciutat alemanya de Frankfurt i que és la més gran cita anual del sector de la supercomputació a Europa.

El nou bloc tecnològic del MareNostrum-4, que va entrar en funcionament el mes de maig passat i està fonamentalment dedicat a la Intel·ligència Artificial, s'ha revelat capaç d'executar 11,865 bilions d'operacions de coma flotant per watt d'energia consumit (11.865 Gigaflops/ Watt). Aquesta eficiència el situa en la posició número 9 del Green500, per darrere de sis superordinadors japonesos i dos ordinadors nord-americans.

Pel que fa als resultats de la classificació Top500, que avalua als superordinadors per la seva rapidesa a executar programes, MareNostrum és la tercera vegada que apareix a la llista i, després de la seva última actualització tecnològica, ocupa la posició 22.

Després de diversos anys de lideratge xinès, el Top500 torna a estar encapçalat per un superordinador nord-americà, el Summit, de la mateixa arquitectura que el clúster POWER9 de MareNostrum-4.