03 de juliol de 2018
03.07.2018

El Clínic i Sant Joan de Déu assajaran amb el robot Pepper

Els dos hospitals de Barcelona posaran a prova l'androide, capaç d'interactuar amb els pacients

03.07.2018 | 00:00
Pepper, amb un doctor.

Els hospitals Clínic i Sant Joan de Déu de Barcelona assajaran a partir de la tardor vinent amb el robot Pepper, que pot interactuar amb les persones en 21 idiomes i identificar el seu estat d'ànim, per aplicar la seva intel·ligència artificial a la salut i acompanyar o educar els pacients. Es tracta d'un projecte encara en fase de desenvolupament que permetria programar a aquest robot, el hardware del qual és molt potent però encara té limitacions en la interacció amb éssers humans, i fer d'ell un eina d'«educació terapèutica», per exemple per explicar a pacients de la tercera edat quin tractament han de seguir, o d'acompanyament per a malalts aïllats, com nens immunodeprimits o en fase de pre i postoperatori.

Pepper va ser presentat ahir al públic en la primera jornada de la I Clínic Summer School, organitzada per l'Hospital Clínic de Barcelona, que acollirà, a partir de setembre, proves pilot de les possibles funcionalitats del robot en l'àmbit mèdic. Pere Barnola, directiu de l'empresa tecnològica Identitat, associada amb el fons d'inversió impulsor del robot, Softbank Robotics, va definir en la presentació com «excepcional» el software de Pepper.

Aquest robot pot desplaçar-se a l'espai amb agilitat a través de tres rodes amb les quals fins i tot pot girar sobre si mateix, compta amb un sonar que li permet identificar els objectes al seu voltant per no xocar amb ells i té sensibilitat al tacte en els braços i el cap. També compta amb micròfons omnidireccionals, que li permeten escoltar el so en una àrea de 360 graus i diferenciar entre conversa i soroll ambient, així com amb un sensor d'infrarojos i diverses càmeres d'alta definició amb les quals pot veure a les persones que l'envolten en tres dimensions.

El robot té capacitat d'aprenentatge, recollint i incorporant totes les dades que rep, i pot reconèixer les persones de manera molt precisa a través dels seus sensors infrarojos, que li permeten memoritzar tant els trets facials com les mesures corporals dels humans amb els quals interactua, així com identificar el seu estat d'ànim, no només per la seva expressió, sinó també pels matisos de la seva veu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook