El fracàs escolar a l'ESO dels alumnes nascuts a Catalunya de pares estrangers és del 17,3%, mentre que baixa fins al 10,3% en els nens amb pares autòctons, segons un estudi de la UAB, que conclou que aquests resultats «són insostenibles i requereixen una actuació urgent».

Es tracta de l'estudi El fracàs escolar dels descendents de la immigració a Catalunya: més que una assignatura pendent, que analitza el fracàs escolar dels descendents de la immigració internacional a Catalunya, elaborat per Jordi Bayona i Andreu Domingo, del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i que s'acaba de publicar en la revista divulgativa Perspectives Demogràfiques.

Una altra de les dades que llança l'estudi és que el fracàs escolar a l'ESO entre els alumnes nascuts a l'estranger que han arribat a Catalunya amb 7 o més anys és del 29,2%.

L'estudi conclou que la distància que separa els alumnes emigrants dels dos grups dels resultats de la població amb pares autòctons són «insostenibles» i apunta a una «intolerable racialització del fracàs escolar, que requereix una actuació urgent».

Entre els alumnes nascuts a l'estranger que han arribat a Catalunya amb 7 o més anys, una tercera part dels nois (34,6%) i una quarta part de les noies (23,5%) no aconsegueixen el títol, valors molt superiors al 13,2% dels nois i el 7,3% de les noies amb pares autòctons.

En el cas dels alumnes nascuts a Catalunya i de pares estrangers, també es registren valors superiors als de pares autòctons, ja que el 21,2% dels nois i el 13,7% de les noies no superen l'ESO.

Entre els immigrants nascuts a Catalunya (el grup amb més volum i que creixerà més els anys vinents), els alumnes d'origen americà tenen un 15,5% de fracàs escolar, per un 17,8% els d'origen asiàtic i un 19,2% entre els d'origen africà.

En aquest últim cas, el 15,9% de fracàs escolar entre els alumnes marroquins és «preocupant especialment si tenim en compte el creixement d'aquest grup en un futur immediat».E l 40,9% dels que no aconsegueix l'ESO és d'origen gambià, que fins i tot ascendeix al 54% entre els nois.