El pròxim divendres, 27 de juliol, arriba un esdeveniment astronòmic mai abans vist els últims 100 anys. Es tracta de l´eclipsi de lluna més llarg del segle i per poder-lo veure no farà falta cap protecció. Aquest eclipsi lunar és conegut com a «lluna de sang» o «lluna de foc», a causa del color que agafa el satèl·lit. Encara que la fase total de l´eclipsi durarà 1 hora i prop de 43 minuts, es podrà gaudir d´aquest esdeveniment astronòmic durant gairebé quatre hores. A Catalunya només es podrà gaudir de la fase final de l´eclipsi, ja que la Lluna començarà a treure al cap per l´horitzó quan ja estarà eclipsada.

Aquest fet dificultarà la visió a les zones amb edificis o muntanyes altes que s´interposen entre l´observador i l´horitzó, i la facilitarà des dels punts elevats. Per observar-ho amb atenció, es recomana l´ús de prismàtics o un telescopi. El fenomen es veurà a gairebé a tot Europa, Orient Mitjà, Àfrica, diversos països d´Àsia Central i a Amèrica del Sud. I passa quan s´alineen la Terra, la Lluna, en la seva fase plena, i el Sol.

A Espanya, segons càlculs de l´Observatori Astronòmic Nacional (OAN), es podrà veure des de les 20:24 hores, segons l´àrea geogràfica, amb la Lluna encara a l´horitzó, fins a les 00:19 hores. Es veurà millor des de les Balears.

Aquest eclipsi lunar total de gairebé quatre hores de durada, de principi a fi, és el més llarg previst en tot el segle XXI i coincidirà amb lluna plena. La fase total durarà 1 hora i 43 minuts, durant la qual el satèl·lit natural de la Terra adquirirà un color vermell conegut popularment com «lluna de sang». A Espanya, l´inici de la fase total tindrà lloc a les 21:30 hores, coincidint amb l´hora de sortida de la Lluna a Madrid, i finalitzarà a les 23:13 hores. La Lluna emergirà en bona part d´Espanya totalment eclipsada. Només des de les Illes Balears i la meitat oriental de la Península podria ser possible observar la Lluna abans de l´inici de la fase total. En canvi, la resta de fases ja seran visibles des de la Península i les Illes Canàries, si bé la Lluna tindrà una elevació força baixa.

La Lluna es torna de color vermell intens o marró vermellós a causa del fet que part de la llum solar que travessa l´atmosfera de la Terra es corba al voltant de la vora de la Terra i cau sobre la superfície de la lluna. L´aire de la Terra també dispersa més llum de longitud d´ona més curta (en colors com verd o blau). Per tant, el que queda és la longitud d´ona més llarga, l´extrem més vermell de l´espectre.

Gran part de l´hemisferi oriental de la Terra veurà l´eclipsi. El fenomen en la seva totalitat serà visible des d´Àfrica, Orient Mitjà i països d´Àsia central, i serà visible des de l´est d´Amèrica del Sud quan estigui acabant, i des d´Austràlia quan estigui començant. A diferència dels eclipsis solars, no es necessita cap equip especial per observar els eclipsis lunars. Aquests últims esdeveniments, que s´esdevenen quan la lluna passa per l´ombra de la Terra, poden ser vistos amb seguretat directament a simple vista, o amb telescopis o binoculars. Per poder observar el fenomen, l´Observatori Astronòmic Nacional recomença allunyar-se de zones contaminades com ciutats amb llums o edificis que ocultin l´horitzó en direcció est.