Un grup d'arqueòlegs de Bolívia ha trobat una ciutat subterrània de l'època preincaica als afores del poblat de Tiwanaku, a la província d'Ingavi, al departament de La Paz, segons ha informat la cadena Telesur, citant fonts oficials del país llatinoamericà.

«Amb les noves dades obtingudes amb l'ajuda de tecnologia, consistent en càmeres de precisió que van treure fotografies des de l'aire i de raig infraroja, es va trobar una ciutadella prehispànica fora del perímetre arqueològic, on es va detectar que hi ha una plaça subterrània i fins a dos plataformes del que es considera una piràmide», ha indicat, segons la cadena de televisió, el Ministeri de Cultura bolivià.

El descobriment ha tingut lloc en el marc dels treballs de preservació i conservació de Tiwanaku -que forma part del Patrimoni Cultural de la Humanitat- efectuats a l'àrea amb la cooperació del Japó i de la Unesco.

D'acord amb els experts, la seva excavació podria portar fins a uns 50 anys de feina. «Es faran sondejos d'excavació a l'àrea sud-oest i nord, amb l'objectiu de confirmar o deslegitimar les dades obtingudes», ha manifestat juliol Condori, director general del Centre d'Investigacions Arqueològiques, Antropològiques i Administració de Tiwanaku.

El centre cerimonial de Tiwanaku, situat a 71 quilòmetres de la Pau, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2000. Compta amb els temples de Kalasasaya i Pumapunku, la Porta de Sol, la Piràmide d'Akapana i grans monòlits.