Un estudi de l'Institut de Biologia de la Universitat de Campinas (IB-Unicamp), al Brasil, ha descobert que un gen anomenat ScGAI podria accelerar el creixement de la canya de sucre. En manipular l'activitat d'aquest gen en llinatges transgènics de canyamel desenvolupats a Austràlia ha estat possible fer créixer substancialment el culmo i provocar modificacions en la destinació de carboni cap a molècules estructurals i d'emmagatzematge del conrear, segons han revelat els investigadors en un article publicat a Journal of Experimental Botany.

A l'estudi, realitzat en el marc d'un projecte vinculat al Programa de Recerca en Bioenergia de la Fundació de Suport a la Recerca Científica de l'Estat de São Paulo, l'equip d'investigadors va constatar que el ScGAI és un regulador molecular clau del creixement i el desenvolupament de la canya. «Ha estat difícil superar aquesta limitació en el desenvolupament de la canya de sucre mitjançant la millora convencional del cultiu», ha afirmat Marcelo Menossi, del Departament de Genètica, Evolució i Bioagentes de l'Institut de Biologia de la Universitat de Campinas.

«La canya de la qual alterem l'expressió del gen ScGAI es va desenvolupar molt més ràpid. Això obre la perspectiva de desenvolupar una varietat de canya que maduri més ràpid i augmenti la producció de biomassa per unitat de temps», ha afegit Menossi, que ha treballat amb estudiants de postgrau que dirigeix al Laboratori Nacional de Ciència i Biotecnologia de Bioetanol, del Sugar Research d'Austràlia i de la Martin Luther University Halle-Wittenberg, d'Alemanya.