Envoltada dels seus amics i familiars, al domicili de Detroit, la veu d'Aretha Franklin, coneguda com «la llegenda del soul», finalment es va apagar ahir. Afectada per un càncer, que li havia estat diagonosticat el 2010 -encara que no va baixar dels escenaris fins a finals de l'any passat- la veterana cantant es trobava des de la setmana passada convalescent al seu domicili, i, tot i estar conscient, el seu estat era «molt greu», tal com van informar dilluns diversos mitjans nord-americans.

Filla del predicador Clarence LeVaughn Franklin i de la cantant de gospel Barbara Franklin, Aretha Franklin va néixer el 25 de març de 1942 a la ciutat de Memphis (Tennessee) i va començar la seva carrera cantant al costat de les seves germanes a l'església del seu pare a Detroit. El seu primer disc, The Gospel Soul of Aretha Franklin, el va gravar amb tan sols 14 anys, i pocs anys després va començar a fer el seu primers passos en la indústria discogràfica amb el segell Columbia Records.

Arrencava així una carrera meteòrica amb dècades i dècades d'èxits que la van portar a recollir nombrosos reconeixements, amb molts dels seus temes a les principals llistes, i a guanyar un total de 18 premis Grammy, una xifra que la converteix en la segona dona que més guardons ha rebut de la història, només superada per Alison Krauss.

El 3 de gener de 1987, Aretha Franklin va ser la primera dona inclosa dins del Rock and Roll Hall of Fame i el 2008 la prestigiosa revista Rolling Stone la va triar com la millor cantant de tots els temps.

La seva última actuació es va produir el 2 de novembre de l'any passat, en un concert solidari, a favor de la Fundació d'Elton John, per recaptar fons en la lluita contra la sida. Va ser un concert especial, en el qual l'artista va tornar a demostrar el seu compromís social més enllà de la música.

Pluja de reaccions

No per ser esperada va ser menys dolorosa la notícia de la mort d'Aretha Franklin. Molts van ser els personatges públics que van dedicar unes paraules a recordar la cantant d'èxits com Respect, I Say a Little Prayer o Ain't No Way entre molts altres.

Un dels primers artistes a mostrar el seu reconeixement a la diva del soul va ser Paul McCartney. «Prenguem un moment per donar gràcies per la bella vida d'Aretha Franklin, la reina de les nostres ànimes, que ens va inspirar a tots durant molts anys. Se la trobarà a faltar, però el record de la seva grandesa com a artista i un bon ésser humà viurà amb nosaltres per sempre. Love Paul» va escriure l'ex dels Beatles al seu compte de Twitter.

També Barbra Streisand va voler oferir un petit homenatge a la reina del soul. La nord-americana va publicar a les xarxes socials una fotografia de 2012, en la qual apareix acompanyada per Franklin, amb un text que resa: «És difícil concebre un món sense ella. No només era una cantant excepcionalment brillant, sinó que el seu compromís amb els drets civils va fer un impacte indeleble en el món».

Gloria Gaynor, una altre de les grans dives de la música nord-americana, va recordar la seva amiga també a través de les xarxes socials. «Una estrella brillant s'ha mudat de casa seva al cel. @ArethaFranklin ha marxat però mai s'oblida. Prego per la pau de la seva família i éssers estimats que els dolços records d'ella aviat reemplaçaran el dolor amb acceptació i somriures sabent que ella està descansant».

«El món sencer la trobarà a faltar, però sempre podrà gaudir del seu notable llegat. La reina és morta. Llarga vida a la reina. Descansi en pau» va expressar el músic britànic Elton John també a través de les xarxes socials. A l'altra costat, la presentadora i activista Oprah Winfrey va recordar Franklin amb una fotografia de la cantant al plató del seu programa televisiu, i amb un breu «Et trobarem molt a faltar reina».

També va retre un petit tribut a la cantant Barack Obama. «Aretha va ajudar a definir l'experiència americana. En la seva veu, podíem sentir la nostra història, tota ella i en cada ombra. El nostre poder i el nostre dolor, la nostra foscor i la nostra llum, la nostra recerca de la redempció i el nostre respecte. Que la reina del soul descansi en la pau eterna», va escriure l'expresident dels Estats Units al seu perfil oficial de la xarxa social Twitter.

El també expresident Bill Clinton o l'actual mandatari dels Estats Units, Donald Trump, van lamentar la pèrdua de la llegenda.