El Consell de Cardenals o C9, el grup de purpurats que ajuda el Papa en la reforma de la Cúria Romana, ha proposat aquesta setmana al pontífex un canvi en la seva estructura que possiblement afectarà els membres de més edat. En un comunicat fet públic aquest dilluns amb motiu del primer dia de la vint-i-sisena reunió, l'anomenat C9 va informar que ha sol·licitat al Papa «una reflexió sobre el treball, l'estructura i la composició del Consell mateix, també tenint en compte l'edat avançada d'alguns membres».

Si bé la Santa Seu no ha especificat qui seran els membres d'aquest grup de treball que assessora el pontífex al govern de l'Església, és molt probable que afecti els cardenals en edat de jubilació. Això obre la possibilitat que els afectats siguin el cardenal xilè Francisco Javier Errazuriz, de 85 anys, que està implicat en l'encobriment de les denúncies de les víctimes del sacerdot Fernando Karadima; el cardenal australià George Pell, de 78 anys, prefecte de la Secretaria d'Economia, a qui el Papa va concedir una excedència perquè es defensi al seu país natal d'una acusació d'abusos, i el purpurat Laurent Monsengwo Pasinya, de República Democràtica del Congo, major de 77 anys.

En el comunicat, el grup de cardenals va exposar la seva plena solidaritat al Papa davant el que ha succeït en les últimes setmanes, conscient que a l'actual debat la Santa Seu ha de formular els eventuals i necessaris aclariments. Això es refereix a la carta publicada el passat 25 d'agost, en la qual Carlo Maria Viganò, exnunci a Estats Units, va assegurar que diversos sacerdots, bisbes, cardenals i, fins i tot el Papa, coneixien els abusos de l'excardenal Theodore McCarrick.