La galeria Pepila Lumier de València acaba d'inaugurar l'exposició dels dibuixos, gravats i fotografies que Paula Bonet va crear per al llibre d'Aitor Saraiba Por el olvido, un homenatge a l'escriptor xilè Roberto Bolaño, una prova més de la vigència de la seva obra, que es manté entre les més llegides de la producció llatinoamericana.

Publicat l'hivern passat, Por el olvido es va gestar entre visites a Madrid, Barcelona i Blanes, localitat on va residir l'autor de Los detectives salvajes. Aquest 2018 es compleix el 65è aniversari del naixement de Bolaño i el 15è de la seva mort prematura, però les pàgines que va dedicar a la seva Xile natal o al seu Mèxic d'adopció continuen captivant les noves generacions de lectors.

Bonet afirma que les pàgines literàries de Bolaño figuren entre les que la van ajudar a contruir-se, mentre Saraiba reconeix que sempre havia volgut escriure un llibre sobre Bolaño.

Aquest llibre no és una biografia de la vida del xilè, sinó un reflex de com les lectures transformen les persones i poden esdevenir molt importants en les seves vides, segons Saraiba.

L'exposició de la galeria valenciana vol ser un diàleg entre la il·lustradora i l'escriptor, una parella que comparteix interès per llatinoamèrica. Llibres i exposicions són les dues cares de la feina de Bonet, que el proper mes presentarà el llibre Roedores.