El cirurgià congolès Denis Mukwege i l'activista yasidita Nadia Murad han estat reconeguts aquest any amb el premi Nobel de la Pau "pels seus esforços per acabar amb l'ús de la violència sexual com a arma de guerra i conflicte armat".

Denis Mukwege és un reconegut metge congolès que ha tractat milers de pacients víctimes de la violència sexual a la República democràtica del Congo i Nadia Murad, membre de la minoria Yazidi al nord de l'Iraq i activista, va ser captiva de l'Estat Islàmic i sotmesa repetidament a violacions i altres abusos. El premi es lliurarà el 10 de desembre a Oslo.

Succeeix en el palmarès a la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN), reconeguda el 2017 pel seu activisme per alertar de les "catastròfiques conseqüències humanitàries" de l'ús d'aquest tipus d'armament. El 2016, el guardó va recaure en el llavors president colombià, Juan Manuel Santos, pel seu acord de pau amb les FARC, i un any abans el comitè va premiar la labor del Cuarteto per al Diàleg Nacional de Tunísia.

Per a l'edició d'aquest any s'havien presentat un total de 331 candidatures, la segona major xifra de la història, tan sols superada per les dades de 2016. Dels 331 aspirants, 216 corresponien a persones, mentre que les 115 restants eren de grups o organitzacions, segons el comitè.