l Bisbat de Girona distribuirà demà, amb el Full Parroquial, les prioritats pastorals per a aquest curs 2018-2019, on s'estableixen quines són les seves línies a treballar a les diferents parròquies, escoles cristianes, associacions i comunitats religioses. En aquesta ocasió, les prioritats pastorals es divideixen en quatre grans àmbits: acollir, que inclou propostes en relació a l'anunci de l'Evangeli, la família, la catequesi, els joves, el catecumenat o la celebració de l'eucaristia; estimar i servir, que agrupa totes les iniciatives relacionades amb l'acció social de l'Església, posant especialment l'accent en Càritas, la Fraternitat Cristiana de malalts i altres patronats amb finalitats socials; el laïcat, que inclou propostes en relació als diferents serveis i iniciatives que poden dur a terme els laics i laiques de la diòcesi; i finalment sentir-se Església, que fa referència a l'atenció pastoral a les parròquies i la promoció de la dimensió eclesial. A partir d'aquí, cada escola, parròquia i entitat podrà escollir quines són les seves línies de treball preferents.

ACOLLIR. Segons assenyala el document, aquesta ha de ser la primera prioritat: ajudar els altres a creure en Jesús i ser-ne testimonis amb la vida, els fets i les paraules. Per això, apunta a la necessitat de propagar l'evangeli en tot tipus de celebracions, especialment en la celebració de sagraments i exèquies, on sovint participen persones que no estan vinculades a l'Església i que desconeixen quina és la proposta cristiana. De la mateixa manera, apunten que la família ha de ser la primera evangelitzadora, de manera que se'ls vol oferir propostes per ajudar-les en la seva missió; i donar a conèixer la importància que té la catequesi d'infants, amb formació per als catequistes i implicació de les famílies. Un altre àmbit destacat són els joves, de manera que es vol afavorir la creació de grups de joves que s'ajudin mútuament a creure en la fe i aconseguir que participin en les activitats promogudes per la Pastoral de Joves. D'altra banda, també es vol potenciar el catecumenat d'adults i insistir en la importància de la celebració de l'Eucaristia dominical, ja que si no, «la vida cristiana s'afebleix i l'anunci queda desfigurat». Per això, malgrat que els mitjans siguin senzills, el Bisbat apunta que les celebracions han de ser de qualitat i que cal tenir cura de les celebracions en absència de prevere, que hauran d'estar presidida per diaques o dirigides per fidels preparats i amb nomenament episcopal.

ESTIMAR I SERVIR. La segona prioritat establerta passa per sensibilitzar sobre l'acció de l'Església davant dels més vulnerables. Això passa per atendre i acollir totes les famílies, especialment les «ferides» -separats, divorciats, famílies monoparentals...- i que, si volen, puguin ser orientades la Centre d'Orientació Familiar. També es vol posar un accent especial en els malalts i ancians i mostrar un compromís clar amb la resta d'agents de la societat, com ara entitats esportives, administracions o associacions de pares i mares de les escoles. D'altra banda, es vol posar també un accent especial a Càritas, l'Hospitalitat de Lourdes, Fraternitat Cristiana Familiar, Fe i Llum i els Patronats amb finalitats socials.

EL LAÏCAT. «Convé que els laics siguin conscients de la seva missió i responsabilitat en la societat i en l'església», assenyala el document, que reconeix el compromís dels laics en activitats com consell pastorals, consells d'economia, catequesi, litúrgia, Càritas, esplais i altres activitats. Per això, volen que s'asseguri la formació permanent dels laics que exerceixen serveis a l'Església i les parròquies, convidar-los a assumir responsabilitats pastorals, impulsar la seva participació en organismes de corresponsabilitat eclesial i promoure grups de comunicació i reflexió per ajudar-se en la vida cristiana.

SENTIR-SE ESGLÉSIA, I ESGLÉSIA EN COMUNIÓ. El Bisbat ha constatat la «manca de sentit eclesial de molts cristians», ja que alguns s'alllunyen de l'Església i les comunitats parroquials. Per això, vol que s'ajudi a descobrir la dimensió eclesial de la vida cristiana en homilies, xerrades i converses, remarcar els fets positius de les comunitats, estar disponibles per a les persones que s'apropin a les parròquies, institucions i serveis, fomentar la col·laboració entre parròquies i crear equips parroquials d'acció pastoral per encarregar-se dels serveis que necessiti cada parròquia per poder funcionar.