06 de octubre de 2018
06.10.2018
Diari de Girona

Garantir la missa de diumenge

?El Bisbat de Girona distribueix les prioritats pastorals per a parròquies, escoles i entitats per aquest curs, que es divideixen en quatre grans eixos

05.10.2018 | 23:49
El bisbe Francesc Pardo, durant una celebració.

Prioritats pastorals del Bisbat. El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, considera que una de les prioritats per aquest curs ha de ser garantir la missa de diumenge a les parròquies, encara que els mitjans siguin senzills.

l Bisbat de Girona distribuirà demà, amb el Full Parroquial, les prioritats pastorals per a aquest curs 2018-2019, on s'estableixen quines són les seves línies a treballar a les diferents parròquies, escoles cristianes, associacions i comunitats religioses. En aquesta ocasió, les prioritats pastorals es divideixen en quatre grans àmbits: acollir, que inclou propostes en relació a l'anunci de l'Evangeli, la família, la catequesi, els joves, el catecumenat o la celebració de l'eucaristia; estimar i servir, que agrupa totes les iniciatives relacionades amb l'acció social de l'Església, posant especialment l'accent en Càritas, la Fraternitat Cristiana de malalts i altres patronats amb finalitats socials; el laïcat, que inclou propostes en relació als diferents serveis i iniciatives que poden dur a terme els laics i laiques de la diòcesi; i finalment sentir-se Església, que fa referència a l'atenció pastoral a les parròquies i la promoció de la dimensió eclesial. A partir d'aquí, cada escola, parròquia i entitat podrà escollir quines són les seves línies de treball preferents.

ACOLLIR. Segons assenyala el document, aquesta ha de ser la primera prioritat: ajudar els altres a creure en Jesús i ser-ne testimonis amb la vida, els fets i les paraules. Per això, apunta a la necessitat de propagar l'evangeli en tot tipus de celebracions, especialment en la celebració de sagraments i exèquies, on sovint participen persones que no estan vinculades a l'Església i que desconeixen quina és la proposta cristiana. De la mateixa manera, apunten que la família ha de ser la primera evangelitzadora, de manera que se'ls vol oferir propostes per ajudar-les en la seva missió; i donar a conèixer la importància que té la catequesi d'infants, amb formació per als catequistes i implicació de les famílies. Un altre àmbit destacat són els joves, de manera que es vol afavorir la creació de grups de joves que s'ajudin mútuament a creure en la fe i aconseguir que participin en les activitats promogudes per la Pastoral de Joves. D'altra banda, també es vol potenciar el catecumenat d'adults i insistir en la importància de la celebració de l'Eucaristia dominical, ja que si no, «la vida cristiana s'afebleix i l'anunci queda desfigurat». Per això, malgrat que els mitjans siguin senzills, el Bisbat apunta que les celebracions han de ser de qualitat i que cal tenir cura de les celebracions en absència de prevere, que hauran d'estar presidida per diaques o dirigides per fidels preparats i amb nomenament episcopal.


ESTIMAR I SERVIR. La segona prioritat establerta passa per sensibilitzar sobre l'acció de l'Església davant dels més vulnerables. Això passa per atendre i acollir totes les famílies, especialment les «ferides» –separats, divorciats, famílies monoparentals...– i que, si volen, puguin ser orientades la Centre d'Orientació Familiar. També es vol posar un accent especial en els malalts i ancians i mostrar un compromís clar amb la resta d'agents de la societat, com ara entitats esportives, administracions o associacions de pares i mares de les escoles. D'altra banda, es vol posar també un accent especial a Càritas, l'Hospitalitat de Lourdes, Fraternitat Cristiana Familiar, Fe i Llum i els Patronats amb finalitats socials.


EL LAÏCAT. «Convé que els laics siguin conscients de la seva missió i responsabilitat en la societat i en l'església», assenyala el document, que reconeix el compromís dels laics en activitats com consell pastorals, consells d'economia, catequesi, litúrgia, Càritas, esplais i altres activitats. Per això, volen que s'asseguri la formació permanent dels laics que exerceixen serveis a l'Església i les parròquies, convidar-los a assumir responsabilitats pastorals, impulsar la seva participació en organismes de corresponsabilitat eclesial i promoure grups de comunicació i reflexió per ajudar-se en la vida cristiana.


SENTIR-SE ESGLÉSIA, I ESGLÉSIA EN COMUNIÓ. El Bisbat ha constatat la «manca de sentit eclesial de molts cristians», ja que alguns s'alllunyen de l'Església i les comunitats parroquials. Per això, vol que s'ajudi a descobrir la dimensió eclesial de la vida cristiana en homilies, xerrades i converses, remarcar els fets positius de les comunitats, estar disponibles per a les persones que s'apropin a les parròquies, institucions i serveis, fomentar la col·laboració entre parròquies i crear equips parroquials d'acció pastoral per encarregar-se dels serveis que necessiti cada parròquia per poder funcionar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit