La Fundació Rafael Masó i la UdG han signat un conveni amb l'objectiu de vincular la biblioteca de la fundació amb la de la universitat i facilitar als estudiants la consulta dels fons bibliogràfics que es conserven a la Casa Masó.

Si fins ara el fons bibliogràfic i documental es podia consultar accedint al web de la Casa Masó, o fent acte presencial a l'edifici, a partir d'ara existirà també al web de la biblioteca de la UdG, que vol dir al del conjunt de la universitat catalana, i a través d'ella es multipliquen les possibilitat que estudiants i professors de tot el món coneguin aquest recurs patrimonial i hi accedeixin des de qualsevol país quan fan cerques per als seus treballs.

Per al director de la Casa Masó, Jordi Falgàs, fins i tot pot desencadenar que algunes persones de països llunyans visitin físicament la Casa Masó si viatgen per Europa.

L'acord estableix que la UdG assessorarà la institució en la catalogació i processament tècnics del seu arxiu per conservar-lo i classificar-lo tal i com estableix la normativa.

Això permetrà que la biblioteca de la fundació passi a ser un fons vinculat a la de la universitat, com ja es va fer amb la de la Fundació Josep Pla. D'aquesta manera, els seus llibres quedaran integrats al catàleg en línia de la biblioteca de la UdG. La biblioteca de la Fundació Rafael Masó compta amb uns 3.500 volums i conté moltes primeres edicions de llibres del primer terç del segle XX. Alguns d'ells van ser impresos a la impremta que tenia la família Masó als baixos de casa seva. L'arxiu té documents a partir del segle XVI i fins l'actualitat.

El fons també reflexa els interessos i professions de la família i traça les seves relacions amb intel·lectuals, escriptors i polítics de l'època. Actualment, la fundació continua ampliant la biblioteca amb noves adquisicions i donacions de llibres especialitzats en arquitectura moderna, el noucentisme i les arts aplicades.

La UdG forma part del patronat de la fundació des de l'any 2009. A la signatura d'ahir hi van participar el rector de la UdG, Quim Salvi, i la presidenta de la Fundació Masó, Marta Madrenas. També hi van participar la bibliotecària de la UdG, Àngels Merino i la vicerectora de Territori i Compromís Social de la UdG, Sílvia Llach.