Investigadors del grup de Neurobiologia del Comportament (GReNeC-NeuroBio) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han descobert que una substància derivada del cànnabis pot atenuar els efectes addictius de la cocaïna. La investigació, feta amb ratolins i que publica la revista Neuropharmacology, ha evidenciat amb experiments la possibilitat d'usar el cannabidiol com a teràpia en l'addicció a la cocaïna.

El cannabidiol és una substància derivada de la planta del cànnabis sense potencial addictiu i en estudis previs ja havia mostrat resultats prometedors per tractar trastorns neuropsiquiàtrics, inclosa l'addicció a les drogues. Els investigadors van administrar cannabidiol de forma repetida a ratolins als quals havien fet addictes a la cocaïna. Aquests ratolins, en pressionar una palanca, s'autoadministraven una dosi de la droga de forma voluntària.

«Per determinar si el cannabidiol pot atenuar el reforç de la cocaïna, vam avaluar les respostes de comportament induïdes per la droga. Vam veure que el cannabidiol va reduir el consum voluntari de cocaïna i els efectes de recompensa i reforç», ha explicat l'investigador Miguel Ángel Luján, primer autor de l'article.

La investigadora Olga Valverde, que ha dirigit l'estudi, ha destacat que «a nivell molecular, vam observar que el cannabidiol pot modular algunes manifestacions del reforç de la cocaïna». «També vam veure que incrementa l'expressió de factors neurotròfics mitjançant un mecanisme que involucra els receptors cannabinoides CB1 i promou la proliferació de noves cèl·lules a l'hipocamp, àrea cerebral relacionada amb les funcions de la memòria», ha detallat.

«El nostre estudi proporciona noves evidències sobre la possibilitat d'usar el cannabidiol com una eina terapèutica, i ens ha permès comprendre millor el paper modulador d'aquest compost a les vies de senyalització subjacents al consum de cocaïna», ha conclòs la investigadora.

La demanda de tractament

L'organització Projecte Home i l'Agència de Salut Pública de Catalunya han constatat recentment un augment de la demanda de tractaments per addicció a la cocaïna. El 2017, 3.041 persones es van dirigir als centres de salut públics catalans per sol·licitar tractament contra l'addició, al voltant d'un 25% més que fa dos anys.