Les restes fòssils del l'esquirol volador més antic que es coneix han estat trobades al jaciment de l'Abocador de Can Mata dels Hostalets de Pierola (Anoia). Es tracta del Miopetaurista neogrivensis, que va viure fa 11,6 milions d'anys. La revista eLife publica els resultats de l'estudi d'un equip internacional d'investigadors, encapçalats per l'Isaac Casanovas de l'Institut Català de Paleontologia.

A l'estudi els investigadors descriuen el primer esquelet fòssil d'un esquirol volador. Entre les més de 80 restes de l'esquelet que s'han pogut recuperar, hi ha el crani i diversos ossos de les extremitats, vitals per la seva identificació. Els ossos del canell estan modificats per tal de subjectar i desplegar la membrana de pell que utilitzen per planar, anomenada patagi. Aquesta membrana va de les extremitats anteriors a les posteriors i els confereix l'habilitat de recórrer fins a 150 metres planant de branca en branca.

Es tracta d'un esquirol volador molt gran, comparat amb les espècies actuals. Els investigadors estimen que el seu pes oscil·lava entre els 1,1 i els 1,6 kg, amb una longitud d'un metre (incloent-hi la cua) i uns 40 centímetres de costat amb el patagi desplegat.