El Grup Planeta descarta per ara retornar la seu social de l'empresa a Catalunya perquè els seus dirigents consideren que «les condicions no han canviat». El seu president, José Creuheras, ho va manifestar ahir i va explicar que es manté «ferma» la decisió presa l'octubre passat per «seguretat jurídica». Creuheras va assegurar que el canvi de seu social no ha tingut «transcendència» des d'un punt de vista «operatiu» perquè els centres de treball es mantenen a les mateixes seus.

Així mateix, va admetre que hi ha «moviments» que indiquen que el retorn de les companyies que van canviar la seu social són una mostra de «retorn a la normalitat», però va dir que a hores d'ara no s'ho han plantejat, i va recalcar que fins que «la situació no canviï» no es podrà estudiar la decisió.

El premi Planeta ha rebut aquest 2018 un nou rècord d'originals, amb la presentació de 642 novel·les, superant per segon any consecutiu els 600 originals rebuts. Segons el jurat, la Guerra Civil i la novel·la històrica han deixat pas a obres amb «visió de dona» i el guanyador d'entre les deu obres finalistes es donarà a conèixer al llarg del dia d’avui. Juan Eslava Galán, membre del jurat, va destacar que com a mínim sis de les 10 finalistes estan enfocades des d'un prisma femení, cosa que dona lloc a la «novel·la d'orientació femenina».

La també membre del jurat Rosa Regàs va recalcar que la veu femenina està cada vegada més present, «encara que el narrador sigui una veu masculina» i ho va qualificar d'avantatge perquè és una mostra que s'està caminant «cap a la igualtat» en la literatura, però també des de diversos punts de vista com el moral, el social o el polític. Entre els originals finalistes també destaquen thrillers i novel·les negres.

Creuheras va demanar que el govern espanyol impulsi un pla de llibreries, ja que són «el pont» entre els autors i els lectors i considera que s'han de potenciar i protegir per preservar-les «com a tal». En una línia similar, aposta per un pla de foment a la lectura tenint en compte que «una societat que llegeix és una societat millor» i també és bàsic un pla «antipirateria» que fomenti el respecte als autors i a la propietat intel·lectual.