Aquest cap de setmana tota l'activitat sardanista es concentra a la ciutat de Banyoles. Cada any, a les darreries del mes d'octubre se celebra Sant Martirià, que és el patró de la ciutat de l'estany, i també cada any aquesta festivitat s'omple de sardanes en què fins i tot, s'ha denominat La Festa Major de la Sardana.

Ens hauríem de remuntar, segons Rafel Angelats, a l'any 1852 per començar a trobar les primeres audicions de sardanes llargues. El 1887 ja hi consta la presència de les cobles de Castelló d'Empúries, de Torroella de Montgrí i Els Juncants de Banyoles. I així successivament, cada any la sardana hi temia una preponderància especial. Un exemple, l'any 1906 hi actuaren La Principal de la Bisbal, Montgrins, La Principal de Peralada i Unió i Els Juncans, ambdues de Banyoles. I aquest any se celebrà el primer concurs de colles sardanistes.

Als anys de la guerra -36,37 i 38- no hi hagueren festes, i el 39 ja participaren 4 cobles: La Principal de la Bisbal, Selvatana, Girona i La Principal de Banyoles.

El 1949 s'oferí el que seria el primer concert de música de cobla, denominat Gran Festival de Música Catalana. Hi actuaren les cobles: Barcelona, Girona, Montgrins, Bolero, Selvatana i La Principal de Banyoles, dirigint-les Lluís Moreo Pallí i Cassià Casademont Busquets.

El 1972 hi hagué la primera festa de la Música per a Cobla que se segueix celebrant.

Centrant-nos en els actes d'aquest any, el dissabte tenim al matí una audició de sardanes a cura de La Principal de la Bisbal, que executarà sardanes d'autors banyolins.

A la tarda iniciaran les ballades del que darrerament s'ha anomenat CoCo, que vol dir competència de cobles. A les 16 hores s'iniciaran les ballades amb les cobles joves, que seran: Bisbal Jove, La Flama de Farners, Sol de Banyuls i Mil·lenària. Oferiran una ronda de sardanes per escoltar una de sardanes balladores, una de sardanes obligades i una sardanes de caire popular. Totes les sardanes seran de 7 tirades. Mentre el dissabte a la tarda a l'envelat, instal·lat a la plaça de les Rodes, s'efectuarà un concert d'orquestra amb laMaravella, dirigida per Eduard Font i La Principal de la Bisbal, dirigida per Francesc Cassú. Aquestes mateixes orquestres tocaran en el ball de nit.

El diumenge dia 21 tindrà lloc, a la plaça major, a partir de les 11.30, el Concurs de Colles sardanistes, amb la participació de la cobla Ciutat de Girona. Com és habitual es desenvoluparà el Galop d'entrada, les tandes lluïment, la sardana revessa i s'acabarà amb la sardana de germanor, amb la participació de totes les colles i també del públic. S'interpretarà la sardana Banyoles sardanista de Rossend Palmada, amb motiu del 125è aniversari del naixement d'aquest compositor banyolí.

A les 16,00, al Casal de la Gent Gran, hi haurà un Concert de música de cobla i sardanes amb la Cobla Selvatana.

A les 17,00 a la plaça major, hi haurà la CoCo (competència de cobles grans). Hi prendran part: Ciutat de Girona, La Principal de la Bisbal, Montgrins i Selvatana.

S'efectuaran 5 rodes: sardana per escoltar, sardanes d'estrena, sardanes obligades, sardana per ballar i finalment «La sardana estereofònica» que tocaran les 4 cobles -cadascuna des de llur cadafal- que com sempre serà Somni de Manel Saderra Puigferrer. Cada any hi ha un compositor invitat, enguany Jordi Piccorelli, director d'orquestra i musicòleg. Ha dirigit òperes, concerts simfònics, cors, grups de música antiga i conjunts de música contemporània. Ha fet investigació i recerca sobre música catalana del s.XIX.

Amb la repetició d'aquesta sardana s'apagaran els llums de la plaça i s'encendran les bengales del públic.

Hi haurà votació popular per escollir la millor sardana de cada ronda, se sortejaran tortades i cocos entre els encertants de les votacions. Amb megafonia es dirigirà tota la vetllada, procurant que les votacions es desenvolupin amb normalitat per poder escollir la cobla que ha triat el millor repertori.

A la nit del diumenge, a l'envelat a les 22,30, s'oferirà l'espectacle de dansa L'envelat per l'Esbart Vila de Gràcies, dirigit per Leo Quintana.

El dilluns és el dia de La Festa de Música per a Cobla. Cada any les cobles més reconegudes del país hi prenen part i ofereixen, a més dels premiats l'any abans del certamen musical Ceret-Banyoles, una selecció d'obres d'una gran qualitat musical. Aquest any hi actuaran: La Principal de la Bisbal, Selvatana, Ciutat de Girona i la Jove Orquestra de l'Escola Municipal de Música de Banyoles.

Cal destacar l'estrena de la sardana guanyadora del Premi Banyoles-Ceret de l'any Passat, original d'Ultano Gómez, titulada Júlia G.

A la segona part actuaran conjuntament La Principal de la Bisbal i l'Orquestra Jove de Banyoles (EMM) amb l'adaptació i orquestració d'Esteve Palet, basada en l' himne olímpic dels JJOO de Barcelona i finalitzarà el concert amb l'actuació conjunta de les tres cobles i les veus de Nataliya Neterchuk i Laia Bosch, de la sardana cantada de Paco Viciana Vent d'octubre.

En el decurs del concert es lliuraran els premis del Concurs Musical, Ceret-Banyoles d'aquest any, que seran estrenades en el concert del proper any i que són: Decostrucció de Marcel Sabater i La màgia de l'estany de Jesús Santaliestra.

La Festa s'acaba el dilluns a les 17,00 amb l'actuació de les tres cobles, Ciutat de Girona, Selvatana i La Principal de la Bisbal, a la plaça Major, cloent-se amb la interpretació de la sardana de Conrad Saló: La Festa de Sant Martirià.

Com a novetat s'oferirà, als capvespres de divendres, dissabte i diumenge, el Ball de Passada, una tradició històrica del patrimoni cultural de la ciutat. El protagonisme serà pel drac i els dragonets, els gegants, els capgrossos i els cavallets que es repartiran a les quatre cantonades de la plaça Major i ballaran donant voltes a la plaça mentre la Cobla Bisbal Jove un dia i La Principal de Banyoles un altre tocaran les quatre cançons que formen el Ball de Passada.

Disc d'Alcalà

El passat dissabte 29 de setembre, el Lluïsos d'Horta de Barcelona ha estat l'escenari per a presentar el nou disc de Lluís Alcalà Aventures a càrrec de la cobla Mediterrània. El volum recopila diverses sardanes de la producció d'aquest compositor de Barcelona, així com una peça per a cobla i percussió. La direcció ha anat a càrrec de Bernat Castillejo, director titular de la cobla.

L'enregistrament comença amb l'obra per a cobla i percussió. Es tracta de la suite Aventura, que ofereix 3 moviments titulats Terra a la vista!, En busca del tresor i L'aventura acaba de començar? A continuació, el disc compta amb 12 sardanes. Es tracta d'una selecció variada amb, per exemple, les seves 2 primeres composicions, de l'any 2006 Il·lusió i Un nou horitzó, les últimes estrenes Només un instant; Mar, música i amics o La terra del gran núvol blanc o la seva obra més interpretada, Joves triomfants. El llibret del disc compta a més a més amb un pròleg del compositor Marc Timón

S'ha fet una tirada de 1.000 exemplars del volum i l'ha editat Discmedi. Així, es podrà comprar a partir del divendres 19 d'octubre, a les principals botigues de música, com l'FNAC o El Corte Inglés. Ja està disponible, però, a l'entorn digital d'Spotify i iTunes.