La quinzena edició de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que se celebrarà del 15 al 30 de novembre, portarà projeccions a Girona, Blanes, Salt i Olot, a més del centre penitenciari del Puig de les Basses. En total, a Catalunya hi ha previstes 72 projeccions en una quarentena de sales. Les pel·lícules que es podran veure a les comarques gironines són el drama sobre la persecució del cristianisme a Japó Silencio, de Martin Scorsese; la comèdia francesa Déu meu, però què t'hem fet?, dirigida per Philippe de Chauveron, i La tortuga vermella, un film d'animació dirigit per l'holandès Michaël Dudok de Wit.

En aquesta ocasió, a més, s'atorgarà el primer Premi de Cinema Espiritual de Catalunya, que es lliurarà a un director o directora de cinema que s'hagi significat pel seu compromís amb la societat a través de les seves pel·lícules. L'acte de lliurament del guardonat tindrà lloc a la Sagrada Família.

En aquesta ocasió, a més, la mostra torna a tots els centres penitencaris catalans. En aquest cas, per al col·lectiu de presos s'ha escollit la pel·lícula Déu meu, però què t'hem fet?, que ha de servir perquè els interns trebalin els valors i s'orientin a la reflexió. Abans de totes les projeccions es farà una presentació de la pel·lícula i, en finalitzar, un debat amb la participació dels interns. Segons el departament de Justícia, la projecció permetrà debatre sobre els esteorotips, els prejudicis, la interculturalitat i la convivència entre les persones de diferents cultures, llengües i creences.

D'altra banda, en el marc de la commemoració de l'Any Raimon Panikkar (Barcelona, 1918-Tavertet, 2010), el comitè organitzador de la Mostra ha seleccionat algunes pel·lícules que reflecteixen el seu pensament. Panikkar, de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, està considerat com una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg cultural i interreligiós.

Per la seva banda, la Filmoteca de Catalunya homenatjarà el director de cinema i guionista danès Carl Theodor Dreyer, quan es compleixen 50 anys de la seva mort. Dreyer, fill de pares luterans, és qualificat com el cineasta de la poesia en el cinema, el director del silenci, l'inefable, la trascendència espiritual. Els Cinemes Verdi, d'altra banda, opten enguany per una programació més actual, però sense allunyar-se del cinema que aprofundeix els aspectes de l'existència humana.

Des del 2014, la Direcció General d'Afers Religiosos s'encarrega de l'organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació d'una quarentena d'entitats, amb l'objectiu d'obrir, a través del cinema, una finestra a la realitat religiosa de Catalunya.