n La Càtedra Ferrater Mora de la UdG començarà a partir del mes de gener la segona edició del Màster en Diversitat Religiosa: Pensment, realitat i gestió. Es tracta del primer màster d'una universitat pública catalana dedicat a la diversitat religiosa, i el seu objectiu és que els alumnes obtinguin una formació crítica sobre les diferents confessions religioses que hi ha a Catalunya i Europa. Així doncs, té un enfocament multidisciplinar, de manera que proporciona eines per entendre el marc sociològic, jurídic, polític i filosòfico-polític en què es produeix aquesta diversitat.

Segons explica el director de la Càtedra Ferrater Mora, Joan Vergés, aquest màster és l'únic d'aquestes característiques en una universitat pública catalana, i dels pocs que es fa a Espanya. En aquest sentit, apunta a dues raons: per una banda, que «la universitat pública ha estat d'esquenes als estudis sobre religió», al contrari del que ha succeït en altres països europeus, i per l'altra, que la religió catòlica ha estat tradicionalment molt associada al règim franquista i poc relacionada amb la diversitat, malgrat que les coses hagin canviat. I és que, tal com apunta Vergés, Catalunya ha canviat «radicalment» en matèria religiosa en els darrers quinze anys, degut a l'onada migratòria que ha portat milers de persones d'altres cultures i religions. «Catalunya ja no és una societat monocroma en termes religiosos», apunta, sinó que la diversitat hi és i hi continuarà essent present.

Gestionar la diversitat

Per tal d'abordar aquesta diversitat, que ha arribat per quedar-se, el màster està especialment dirigit a persones que treballen de cara al públic -en el món administratiu, social, ensenyament...- que tinguin un interès especial a conèixer aquest bagatge.

El primer bloc del màster, que porta per títol El fenomen religiós avui: perspectives, llums i ombres; ofereix un marc que deixa palesa la complexitat de la diversitat religiosa. El segon bloc ofereix una introducció a les religions -des de les abrahàmiques fins a les asiàtiques i africanes-, i el tercer aborda la sociologia i filosofia política de les religions. Finalment, el quart se centra en la gestió de la diversitat religiosa a Catalunya i Europa. A més, s'oferiran sessions de caràcter més pràctic que serviran per aprendre d'experiències concretes.

El coordinador del màster és Mostafà Shaimi, graduat en filosofia per la UdG, investigador predoctoral i que ha estat membre del grup de recerca de la Càtedra Ferrater Mora sobre la diversitat religiosa i laïcitat a les escoles i hospitals de Girona. Entre el professorat s'inclou Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Jaume Angelats, delegat episcopal del Bisbat per al diàleg interreligiós, el catedràtic de la UdG Ferran Camas, Josep-Lluís Carod-Rovira, que el 2016 va publicar El protestantisme als Països Catalans, la periodista especialitzada en religió Míriam Díez, la monja Teresa Forcades, l'expert bíblic Joan Ferrer Costa, l'expert en Joan Maragall Ignasi Moreta, el director de l'editorial Kairós, Agustí Pániker i el filòsof Oriol Ponsatí-Murlà, entre altres.

Vergés explica que estan molt satisfets de com va funcionar la primera edició del màster, i malgrat que enguany s'ajustaran alguns detalls, la base d'aquesta segona edició serà la mateixa que la primera. En tot cas, deixa clar que tot el màster s'enfoca des d'una perspectiva no confessional. El curs començarà el proper mes de gener de 2019 i finalitzarà al desembre.