Els germans Roca, cuiners de prestigi internacional i propietaris del restaurant Celler de Can Roca de Girona (Gironès), han elaborat de forma exclusiva un menú gastronòmic canari, amb productes i receptes tradicionals de l'arxipèlag i que cuinaran en un únic passi dins de la gira gastronòmica BBVA.

Amb sis plats, els germans catalans han reinventat receptes amb productes típics de les illes en un programa en el qual han contemplat, a més de trobades amb ramaders, pagesos i a cellers i formatgeries, el lliurament de beques de formació en el seu restaurant a tres estudiants dels Hotels Escola Canaris.

Aiguardent de plàtan, 'gofio' escaldat amb reducció de brou de ceba, roca volcànica de botifarró, panses i ceba confitada, acompanyats de vins de Lanzarote, formatges de Fuerteventura, 'mojos', suspiros de Moya, entre altres propostes, formen el menú exclusiu dels prestigiosos cuiners en el seu homenatge a les illes.

Tal com ha destacat el director territorial a Canàries de BBVA, Francisco Jerez, aquest menú neix d'"una aliança entre els sectors financer i hostaler", amb valors comuns com "la superació, la innovació i el treball en equip", amb uns "ambaixadors de la marca d'excepció" com són els germans Roca.

L'objectiu d'aquest menú canari és "fruit de l'interès per aprendre i posar en valor gastronomia local amb una cuina més rica, que aporta valor i aferma el compromís amb el sector primari i el reconeixement a la indústria hostalera i turística d'Espanya", ha explicat Joan Roca.

A través d'aquesta "mirada innocent" a la gastronomia canària, els germans Roca han volgut "homenatjar" les illes en un projecte que han viscut "amb entusiasme", ha destacat.

La mateixa idea ha remarcat Josep Roca, qui ha destacat "el valor del costumisme i la peculiaritat dels formatges canaris" amb sabors "sorprenents i únics", que donarà lloc "al primer buffet de formatges artesans que proposem en els nostres menús".

A més, ha avançat que "hi haurà un vi canari per a cada plat, amb una representació de les denominacions d'origen de les illes per zones i estils", ja que, segons el seu parer són caldos "tradicionals i d'avantguarda, atrevits amb l'autenticitat d'una terra calenta d'erupció".

Josep, com a sommelier del Celler de Can Roca, ha visitat La Palma i Gran Canària on ha descobert, com ha revelat, "productes com el vi, el 'gofio', el formatge, el rom, el cafè i els puros canaris".

Per la seva banda, Jordi Roca ha destacat "la passió pel dolç a Canàries" amb la recuperació "d'ingredients com la mel de palma, el 'bienmesabe' o el sospir de Moya", que són "llaminadura".

A més, ha avançat que han elaborat "un aiguardent de plàtan" i han barrejat diferents elements com "un gelat amb fum de tabac de les Canàries" o la "fusió entre formatges i fruites que funciona molt bé".

Dins del menú destaquen al seu torn l'olla de porcell amb 'mojo' groc a base de pols de pebrot d'aquest color, un consomé de conill amb espuma de formatge 'pajonales', el brou de mero amb pell de patata torrada i consomé, la truita d''almogrote', o el pop amb aire de brou de patata amb gelea de vinagre, entre d'altres.

Els germans Roca i el restaurant El Celler de Can Roca compten amb tres estrelles Michelin.