Joan Armangué Ribas, economista i exalcalde de Figueres, va presentar ahir a l'aula pedagògica del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera el seu nou llibre Rafel Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó (Edicions Cal·lígraf), una biografia del figuerenc Rafael Ramis. A la presentació, a més de l'autor del llibre, hi van intervenir el director del MUME, Jordi Font, i l'historiador Albert Testart.

Segons Armangué, que ha recuperat la trajectòria personal de Ramis, «va ser un home de valors i ideals, un home que va treballar al servei del republicanisme, del socialisme i del catalanisme, sempre amb la voluntat de construir un país millor i més just». Tanmateix, el llibre permet descobrir al lector totes les facetes i el pensament d'aquest personatge, ja sigui durant la seva figura com activista, educador o periodista, essent l'impulsor del setmanari Empordà Federal.

En aquest sentit, Armangué continua reivindicant els passos de Ramis i vol treure'l de l'oblit: «Malgrat tota la feina feta (per Ramis), en els seus tres espais vitals, Figueres, París i Barcelona, la seva figura i la seva obra han caigut en l'oblit i, d'alguna manera, aquest llibre vol contribuir a recuperar i divulgar la seva trajectòria i ajudar a completar algun dels buits que, per desgràcia, encara presenten els relats sobre la història recent del nostre país».

Ramis l'any 1922 es va convertir, ha explicat en anteriors ocasions Armangué, en el primer regidor socialista a l'Ajuntament i va participar en la fundació de la Unió Socialista de Catalunya. És per això que l'autor reconeix en el pròleg de la biografia com ha pres consciència de la importància del personatge en la seva pròpia etapa com a alcalde: «Cada vegada que celebrava algun homenatge als mestres republicans (...) els exalumnes solien acabar evocant el mestre Rafael Ramis».