Les persones amb menys recursos contribueixen més en les accions contra el canvi climàtic, segons conclou una investigació creada a través d'un experiment de ciència ciutadana que proposa actuar de manera col·lectiva contra l'escalfament global. La investigació, publicada a Plos One, l'han dut a terme investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Saragossa i la Universitat Carlos III de Madrid.

L'estudi, en el qual s'ha mesurat com actua un grup de persones davant un perjudici comú, ha posat de manifest que les persones estan disposades a aportar més o menys diners per combatre el canvi climàtic segons el seu poder adquisitiu. Per aconseguir-ho, els investigadors van dissenyar un experiment de ciència ciutadana en el qual van participar més de 320 persones dividides en 54 grups de sis.

El funcionament ha estat el següent: distribuïen 240 euros a cada grup, els membres del qual ni es coneixien ni es podien relacionar entre ells. A cada membre del grup se li donava una quantitat concreta de diners; en la meitat dels grups, tots van disposar del mateix capital, de 40 euros cadascú, i en l'altra meitat, els diners es van distribuir de manera desigual: des de 20 fins a 60 euros per a cada membre. A partir d'aquí, cada persona havia d'aportar diners en un pot comú amb el repte d'aconseguir, després de deu rondes, un total de 120 euros dedicat a una acció contra el canvi climàtic; en concret, plantar arbres a la serra de Collserola (Barcelona).