Girona ha mantingut, des de sempre, una especial relació amb la sardana. Compositors destacats s'han inspirat en la seva gent i en el paisatge de la ciutat per crear obres musicals que avui tenen ja la categoria de clàssics. Citem-ne només Girona ciutat pubilla, de Manel Serra i Puigferrer, Setges de Girona, d'Emili Saló, Girona, d'Enric Morera, La meva Girona, de Xavier Monsalvatge, Girona aimada, de Vicenç Bou, Girona 1808 i Girona m'enamora, de Ricard Viladesau.

De colles sardanistes n'hi ha hagut que han mantingut ben alt i ferm el testimoniatge del bon ballar des de finals del segle XIX i fins avui mateix. En són bona prova les colles del GEiEG: Aires Gironins, Galligans i Rebrolls.

La ciutat va tenir l'honor i el privilegi de ser proclamada primera Ciutat Pubilla de la Sardana l'any 1960 per l'Obra del Ballet Popular.

Enguany, el concurs de colles sardanistes ha celebrat la seva edició setanta-vuitena. Una fita difícil de superar per cap altra ciutat de Catalunya, i que converteix Girona en cap i casal de la sardana.

S'hi han aplegat les millors colles del país, en les finals del campionat de Catalunya de colles grans i del Grup B de colles veteranes. Hi hem vist dansar: Mare Nostrum (Barcelona), Violetes del Bosc (Barcelona), Riallera (Vic), Mans Amigues (Cassà de La Selva) i Xàldiga (Barcelona).

La plaça Calvet i Rubalcava, amb la imponent escultura del Lleó, ha vist desfilar un aplec de gent que no s'ha volgut perdre la cita gironina. Les colles (gairebé quaranta) no van defraudar, amb sardanes de compositors de la talla de Josep Cassú ( Plena de pau) i de Josep Antoni López ( Tres estels sardanistes, dedicada a les tres balladores de la colla Aires Gironins: Mariàngels Salip, Teresa Guillamet i Maria Álvarez).

A la tarda hi hagué el concurs de sardanes revesses, amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra.

Aplec de Sant Martí

d'Empúries

Sant Martí d'Empúries és una entitat de població del municipi de l'Escala. Se situa al costat de les ruïnes d'Empúries o Empòrion. És de caràcter medieval, i als segles IX, X i XI fou la capital del Comtat d'Empúries fins que el 1078 es va traslladar a Castelló d'Empúries, lloc menys exposat als atacs. El conjunt històric està declarat bé cultural d'interès nacional.

Cada any s'hi celebra un aplec, al qual hi acudeix molta gent de l'Escala i els pobles veïns, que dansen la sardana, davant la plaça de l'església, aquest any amb la col·laboració musical de la cobla local, La Principal de l'Escala.

Des d'un raconet de l'esplanada, ix un fum amb olor de romaní que envaeix la plaça, és provocat pe la cuita de castanyes que tradicionalment es mengen per aquestes diades, mentre des de darrera de l'església es pot contemplar una magnífica visió del golf de Roses i les aigües del Mediterrani.

Aplec de Santa Maria

d'Espasens

La història d'aquest aplec comença quan a principis del 1986 en Joan Vilardell i Baqué del Centre d'Estudis Comarcals, parla a Lluís Ferrando (aleshores l'alcalde) de l'existència d'una ermita en el terme municipal de Fontcoberta, exactament al veïnat d'Espasens. Fan una petita excursió a Espasens i troben les restes d'una ermita romànica del s. XII; totalment camuflada per arbusts.

Es dona coneixement al poble i es fa una crida de voluntaris per anar-hi a treballar. L'ermita queda accessible i el 23 de novembre de 1986 es va celebrar missa dins l'ermita encara sense sostre, sense imatge però amb l'altar original recuperat d'entre les runes. Així es va recuperar un aplec que feia 59 anys (1927) que no es celebrava. Diumenge retorna aquest aplec , amb missa i sardanes per la cobla Ciutat de Girona.

Sopes, arrossos i

escudelles de Catalunya

Cada any per les festes de Carnaval són moltes les poblacions que tradicionalment, a la plaça del poble organitzen trobades en què es reparteix sopes, ranxos, arrossos, etc.

Des de fa 7 anys hi ha concentració d'algunes d'aquestes poblacions que conjuntament celebren els seus menjars, aquest any la vila escollida és Capmany. I serà el proper diumenge, dia 11, que es viurà la VII Trobada d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya. L'esdeveniment aplegarà les colles de Castellterçol, Gelida, la Seu d'Urgell, Ponts, Verges, Vidreres, Albons, el Soler, Montmaneu i Capmany. Al llarg del matí, es faran diverses activitats, mentre els membres de cada colla aniran cuinant els seus ranxos. Al migdia, tothom podrà tastar les diverses propostes culinàries.

Entre l'oferta d'activitats per als visitants, destaca la fira de cellers i productes de Capmany, que s'instal·larà al centre del poble. Durant el matí, també hi haurà sardanes per la cobla Foment del Montgrí.

Memorial Joaquim Serra

Aquest proper dilluns, 12 de novembre, a les 20.00 h., el Teatre Romea (Carrer de l'Hospital, 51) repetirà com a escenari del concert Memorial Joaquim Serra. Enguany la composició principal s'ha encarregat a la compositora mexicana María Granillo. La part musical anirà a càrrec de les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb Joan Torras a la percussió, sota la direcció de Marcel Sabaté. El presentador en serà Jordi Saura.

L'obra es titula Cobla de los alientos i és una composició lliure per a cobla amb un únic moviment.