Douglas Rain, l'actor que va prestar la seva veu a l'ordinador HAL 9000 a la pel·lícula de ciència-ficció d'Stanley Kubrick 2001: una odissea de l'espai, va morir diumenge als 90 anys per causes naturals. L'actor canadenc, amb un ampli bagatge en el teatre shakesperià, va posar la veu de l'ordinador encarregat de controlar les funcions vitals de la nau espacial Discovery, el 1968 a la fase de postproducció. Abans que Kubrick es decidís per Rain, va estudiar treballar amb altres actors, Martin Balsam o Nigel Davenport.

The Stratford Festival, que Rain va cofundar el 1952, va anunciar ahir que l'actor havia mort per causes naturals a Stratford, Canadà. «Els teatres canadencs han perdut un dels seus grans talents», va dir el director artístic del festival, Antoni Cimolino. «Douglas Rain era un artista poc comú: un actor admirat profundament per altres actors».

Rain va néixer a Winnipeg, Canadà, el 13 de març de 1928. Va estudiar interpretació a The Old Vic a Londres i va treballar en teatres i festivals de tot Canadà. Va rebre una nominació al premi Tony el 1972 pel seu treball a Vivat! Vivat! Regina !, producció de Robert Bolt. L'actor va tornar a posar la veu de HAL a la seqüela 2010: odisea 2 (1984), de Peter Hyams. A la televisió, destaca la seva participació a la sèrie Startime.

El film de culte 2001: una odissea de l'espai va aconseguir fins a quatre nominacions als premis Oscar, incloent Millor Director i Millor Guió, basat en la novel·la d'Arthur C. Clarke, qui va signar el llibret amb Stanley Kubrick.