14 de novembre de 2018
14.11.2018
Diari de Girona

L'estudiós dels llacs Steve Carpenter rebrà el premi Margalef

El guardó, concedit per la Generalitat, reconeix el científic per la seva «creativitat i dedicació»

14.11.2018 | 00:32
Steve Carpenter.

El científic nord-americà, expert en limnologia (ciència que estudia els ecosistemes d'aigua dolça, especialment els llacs) Steve Carpenter ha obtingut el premi Ramon Margalef d'Ecologia 2018 de la Generalitat de Catalunya. El premi, dotat amb 80.000 euros i una escultura, reconeix des de 2004 persones de tot el món que treballen en la ciència ecològica i es concedeix en honor a la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), un dels màxims exponents mundials, reconegut per la seva contribució a l'ecologia moderna.

El premi Ramon Margalef és el més important, amb l'Internacional de Catalunya, que concedeix la Generalitat i un dels més importants d'Europa en l'àmbit de l'ecologia, i s'atorga després d'analitzar les candidatures presentades cada any per universitats, centres d'investigació, acadèmies científiques i altres institucions.

El jurat ha reconegut «la creativitat i dedicació» de Carpenter, que ha contribuït a millorar la comprensió dels llacs i l'ús racional dels recursos hídrics. El veredicte ha valorat «la feina creativa i original» de Carpenter, «que ha transformat la nostra comprensió dels ecosistemes», «la seva excel·lent investigació, que comprèn la ciència de l'ecosistema i el desenvolupament de solucions de gestió per a problemes ambientals complexos» i «la seva investigació, docència i divulgació amb impacte a escala local, nacional i mundial».

Reconegut com un dels científics mediambientals més influents del món en l'àmbit de l'ecologia, el doctor Carpenter és membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA, i president del Comitè de Ciència del Programa sobre Canvi de l'Ecosistema i societat de Future Earth. És coeditor cap de la revista Ecosystems i membre de les juntes governamentals del Centre de Resiliència d'Estocolm. De 1999 a 2009, Carpenter va liderar la investigació sobre llacs temperats del nord dins del programa de la Xarxa d'Investigació Ecològica a Llarg Termini de la Universitat de Wisconsin-Madison, als Estats Units, i el 2009 es va convertir en director del Centre de Limnologia de la mateixa universitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit