Un centenar d'investigadors de 97 universitats i centres d'investigació han elaborat una base de dades mundial de vegetació de la Terra que inclou més d'1,1 milions de llistes completes de les 390.000 espècies de plantes conegudes que viuen en tots els ecosistemes del planeta. La investigació internacional, en la qual han participat els espanyols Josep Peñuelas, científic del CREAF i del CSIC, i Aaron Pérez Haase, investigador de la Universitat de Barcelona vinculat al Centre d'Estudis Avançats de Blanes i les universitats del País Basc, d'Oviedo i Rei Joan Carles, està liderada per la Universitat Martin Luther Halle-Wittenberg d'Alemanya i el Centre Alemany per a la Investigació de Biodiversitat Integrativa.

L'estudi, que publica aquesta setmana la revista científica Nature Ecology & Evolution, ha permès descobrir que alguns factors ambientals, com la pluja o la temperatura, no són tan essencials com es pensava per determinar trets funcionals de les plantes.

Actualment, al voltant de 390.000 espècies de plantes són conegudes per la ciència, però al llarg del temps cada espècie ha desenvolupat trets molt diferents per adaptar-se als factors del seu entorn. Aquests trets inclouen la mida de la planta, el gruix i els components químics de les seves fulles, propietats que també es coneixen com trets funcionals de la planta.

Fins ara, els científics havien investigat les diferents combinacions d'aquests trets funcionals des de la perspectiva d'espècies individuals, però les espècies de plantes rares a vegades es presenten soles tot i que les plantes viuen en comunitats.