A mesura que es vagi fonent la capa de gel de l'Antàrtida, l'escalfament de l'atmosfera es retardarà aproximadament una dècada, però, al mateix temps, l'augment del nivell del mar s'accelerarà, segons una nova investigació que es publica en l'edició digital avançada de la revista Nature. L'estudi és el primer a projectar com la fosa de la capa de gel antàrtic afectarà el clima futur, segons el primer autor, Ben Bronselaer, de la Universitat d'Arizona (UA), Estats Units, que afegeix que els models climàtics actuals no inclouen els efectes d'aquest fenomen en el clima global.

Tota la Terra continuarà escalfant-se, però l'atmosfera s'escalfarà més lentament perquè la major part de la calor quedarà atrapada a l'oceà, afirma. «L'escalfament no serà tan dolent com ens pensàvem, però l'augment del nivell del mar serà pitjor», afirma Bronselaer, investigador postdoctoral al Departament de Geociències de la UA.

Les observacions mostren que la capa de gel de l'Antàrtida s'ha estat fonent més de pressa en els últims anys. L'equip liderat per la UA va descobrir que, per a l'any 2100, el nivell del mar podria augmentar fins a 25 centímetres més que l'estimació anterior, d'aproximadament 76 centímetres per al 2100.

«Ningú havia vist en el panorama general què significa la fosa de la capa de gel antàrtic per al clima global», assenyala. Per determinar si aquest fenomen afectaria el clima global, l'equip d'investigació va modificar un dels models d'ordinador climàtics més actuals.

Pluges tropicals al nord

Afegir el gel que es va fonent al model de l'equip va indicar que la temperatura global augmentaria en 2º C (3,6º F) per a l'any 2065, en lloc de l'any 2053. A més de desaccelerar l'escalfament i elevar el nivell del mar, el desglaç de la capa de gel antàrtic canviarà els règims de precipitació pel fet que el cinturó de pluja tropical es desplaçarà cap al nord, segons l'autor principal, Joellen Russell, president de Ciència Integrativa Thomas R. Brown i professor associat de Geociències a la Universitat d'Arizona. «Les nostres projeccions indiquen que el cinturó de pluja tropical es desplaçarà cap a l'Hemisferi Nord, fent així que sigui lleugerament més humit a l'Hemisferi Nord i una mica més sec a l'Hemisferi Sud del que es va predir anteriorment», afirma Russell. El document d'investigació, «Canvi en el clima futur a causa del desglaç d'aigües antàrtiques», conté al final una llista completa dels coautors i les seves afiliacions.

La investigació és part del Projecte de Modelització i Observacions Climàtiques i de Carboni a l'oceà Austral, finançat per la Fundació Nacional de Ciències. L'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica i l'agència espacial nord-americana (NASA, per les sigles en anglès) també van finançar part de la investigació.