21 de novembre de 2018
21.11.2018
Diari de Girona

Aina Clotet acusa Leticia Dolera de prescindir d'ella per estar embarassada

L'actriu trenca el silenci entorn de la polèmica per la seva sortida de la sèrie «Déjate llevar» i critica la decisió de la seva màxima responsable

21.11.2018 | 00:34
L'actriu Aina Clotet, en una imatge d'arxiu.

L'actriu Aina Clotet va acusar ahir la també actriu, directora i activista pels drets de la dona Leticia Dolera -autora del llibre Morder la manzana- de prescindir d'ella per a la seva sèrie Déjate llevar, de la plataforma Movistar +, «de marcat caràcter feminista», per «estar embarassada».

En un comunicat que ha fet públic a través de les xarxes socials, la intèrpret catalana indica que fins ara havia volgut mantenir-se en silenci sobre les raons que havien impedit la seva participació en la sèrie que Dolera ha creat, dirigit i protagonitzat perquè fer-ho «li hagués provocat estrès» i perquè no volia que les seves declaracions «es percebessin com un atac» a Dolera, ni al seu projecte de ficció per a Movistar +.

No obstant això, la setmana passada es van publicar declaracions de Dolera que li «van resultar sorprenents» i per això aclareix les circumstàncies d'un cas en el qual s'ha trobat, diu, «en desprotecció legal»: «Cap dona hauria de veure's en la necessitat d'ocultar una cosa així per protegir la seva carrera professional», afirma Clotet.

L'actriu va ser seleccionada a final de juny per interpretar un dels personatges protagonistes de la sèrie, que va començar el seu rodatge a mitjan setembre. El seu personatge tenia unes 25 sessions de treball, la meitat del temps de gravació, però a principi de juliol «va descobrir que estava embarassada de quatre setmanes», cosa que va comunicar «immediatament» perquè el rodatge s'organitzés «tenint en compte» el seu estat.

«Vaig assumir que la producció d'una sèrie marcadament feminista i que planteja la dificultat de ser dona i mare en aquesta societat consideraria totes les opcions per no excloure'm només per estar embarassada», subratlla Clotet. Segons la seva opinió, podria rodar la majoria de les seves escenes abans que l'embaràs fos perceptible i, en cas de quedar escenes pendents, Clotet proposava «recórrer a qualsevol de les tècniques que s'utilitzen de forma habitual en aquestes circumstàncies», és a dir, adaptar el vestuari, ajustar plans de càmera o usar dobles de nu puntuals.

Dos dies després d'anunciar el seu embaràs, Clotet va rebre la trucada de Dolera per comunicar-li que «era possible que no comptessin amb ella» per un problema amb la pòlissa de l'assegurança, «que estableix un cost altíssim per cobrir qualsevol problema derivat de l'embaràs» i que a més veien «complicat» canviar el pla de rodatge.

Després de demanar informació sobre l'assegurança, va sol·licitar una nova reunió amb Dolera, que havia obert un nou càsting per al seu personatge, per proposar-los de nou «totes les possibilitats d'adaptació de planificació i artístiques» a més de posar el seu sou a disposició de la productora per «cobrir qualsevol cost addicional» que pogués suposar el seu estat de gestació.

A dos mesos perquè el rodatge comencés, el productor li transmet, segons Clotet, que no poden assumir la seva presència en la sèrie. «Leticia, en compensació, em va plantejar la possibilitat d'interpretar un personatge capitular que vaig decidir rebutjar, no pel fet de ser un personatge menor, com s'ha donat a entendre públicament, sinó per la gran sensació de desprotecció que havia sentit durant tot el procés», argumenta Clotet.

El passat 17 de setembre es van reunir amb Movistar+ i els seus representants els van dir que no sabien res del que havia passat i que, si ho haguessin sabut, «haurien bolcat tota la seva voluntat per intentar evitar que aquesta situació passés».

«Soc plenament conscient de l'enorme pressió que comporta dirigir i produir un projecte com aquest però crec necessari mostrar l'altra cara de la moneda, la de la pressió que té la dona que es queda embarassada i ha de decidir si amaga el seu embaràs per conservar la feina o ho explica per afavorir l'organització d'aquesta, arriscant-se a perdre-la», afegeix.

Burque defensa Dolera

Manuel Burque, coguionista de la sèrie Déjate llevar, va sortir ahir en defensa de la seva creadora i directora, Leticia Dolera. En un comunicat, Burque, que va treballar amb Dolera a la pel·lícula Requisitos para ser una persona normal, argumenta que es va dissenyar un pla de rodatge alternatiu per «adaptar-lo» a la situació de Clotet però que «al final va ser impossible» dur-lo a terme.

Per la complexitat de la producció i perquè el rodatge s'hauria allargat fins als sis mesos d'embaràs de l'actriu -diu el guionista-, que interpretava un personatge «el motor principal del qual és no voler estar embarassada» i amb «força escenes de sexe, algunes bastant explícites». Burque destaca, a més, que Dolera ha comptat amb un equip majoritàriament femení i afegeix que cinc noies han treballat embarassades durant el rodatge.

El coguionista de la sèrie no fa referència al fet que fos més costós mantenir l'actriu a la producció, però insisteix que «resultava impossible» adaptar a ella un pla de rodatge de gran complexitat: «Diversos protagonistes, 93 actors i una quantitat gegant de localitzacions», enumera. I això, afegeix, malgrat que quan Clotet va comunicar la seva situació es va crear un gabinet de crisi «per intentar adaptar tot el pla de rodatge» a l'actriu. «Creieu-me que es va intentar. La Leticia volia que així fos», afirma Burque.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook