Científics espanyols han descobert que una regulació dels gens més complexa i especialitzada va ser clau en el procés genòmic que va possibilitar la transició d'invertebrats a vertebrats i va contribuir a l'èxit evolutiu d'aquests. La investigació, que publica Nature, ha reunit dades genòmiques, epigenòmiques i funcionals de diversos organismes, i aporta informació sobre els canvis que van donar lloc a una major complexitat en els vertebrats, especialment en el sistema nerviós.

Els vertebrats, grup animal al qual pertanyen els humans, són molt diversos i han colonitzat tots els ecosistemes del planeta, però els científics no sabien quins canvis en el genoma han contribuït al seu èxit evolutiu. Ara, un equip internacional de científics coliderat per investigadors espanyols del Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre Nacional d'Investigació Científica (CNRS) a França, ha descrit els processos que van possibilitar la transició d'invertebrats a vertebrats.

Segons ha explicat el cap de grup al CRG i un dels líders d'aquest estudi, Manuel Irimia, «els vertebrats comparteixen un conjunt de sistemes de regulació dels gens únic, que permet que la informació continguda en el nostre genoma doni lloc a multitud de funcions i, en conseqüència, comptem amb centenars de cèl·lules especialitzades, teixits i òrgans».