El Museu d'Art de Girona va inaugurar ahir l'exposició De París a Girona. Mela Muter i els artistes polonesos a Catalunya. La mostra, la més complerta d'aquesta artista polonesa presentada a Catalunya fins ara, explora la relació de l'artista Mela Muter i d'alguns del pintors polonesos establerts a París durant la primera meitat del segle XX amb Catalunya i en subratlla la relació amb l'art català del moment. La inauguració va anar a càrrec de la consellera de Cultura, Laura Borràs; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; la directora de l'MD'A, Carme Clusellas, i dels comissaris de la mostra. Es podrà visitar fins al 23 d'abril de 2019.

Muter va viure sobretot a França. El 1914 va arribar a Girona després d'haver exposat amb èxit a Barcelona. La visita a la ciutat va ser un punt d'inflexió en la seva vessant artística. D'aquella època, destaquen obres com L'Onyar a Girona i Carrer Cúndaro, incloses a la mostra que s'inaugura avui. També va estar a Tossa de Mar.

Nascuda a Varsòvia el 1876, va ser la primera dona jueva d'origen polonès que es va dedicar professionalment a la pintura.

L'abril de 1914 va arribar a Girona per exposar a la sala de la societat Athenea. Sovint se la veia pintant als carrers del Barri Vell, on tenia el seu taller, per la vall de Sant Daniel o la pujada de Sant Martí. Veure una dona al carrer amb el cavallet i les teles feia parlar en aquella Girona provinciana, i encara més quan a les nits participava a les tertúlies.