El director italià Bernardo Bertolucci va morir ahir als 77 anys, segons van confirmar diversos mitjans italians. El cineasta va ser l'autor de nombroses pel·lícules de gran èxit com L'últim tango a París i va obtenir l'Oscar l'any 1988 amb L'últim emperador. Al llarg de la seva trajectòria, el cineasta va despertar grans debats i molta controvèrsia. Va ser guardonat l'any 2007 amb el Lleó d'Or a l'assoliment de tota una vida i va rebre el mateix reconeixement l'any 2011 amb la Palma d'Or honorària al Festival de Cinema de Canes.

Nascut a Parma el 16 de març de 1941, fill del poeta Attilio Bertolucci i de la professora Ninetta Giovanardi, Bertolucci va forjar una forta amistat amb Pier Paolo Pasolini, va estar vinculat tota la seva vida al Partit Comunista i sempre es va declarar admirador del marxisme i la psicoanàlisi. Seguint els passos del seu pare, Bernardo es va iniciar en la poesia, durant el seu pas per la Universitat de Roma La Sapienza, tot i que aviat va començar a investigar en el món de l'audiovisual, realitzant curtmetratges al costat del seu germà Giuseppe.

Ben aviat, el 1962, Bertolucci ja exercia d'ajudant de direcció de Pier Paolo Pasolini, firmant la pel·lícula Accattone. Un any després va estrenar el seu primer llargmetratge, La commare secca i el 1968 firmava la història de la pel·lícula C'era una volta il West, del mestre de l' spaghetti western Sergio Leone. No obstant això, va ser entre la dècada dels setanta i els vuitanta quan Bertolucci va destacar en el cinema a escala mundial. Primer, amb la pel·lícula El conformista (1970), nominada als Oscar pel millor guió adaptat. El seu primer èxit arribaria dos anys més tard, el 1972, amb L'últim tango a París, pel·lícula amb la qual es va guanyar l'admiració de la crítica i el públic, i que va ser nominada als Oscar en la categoria de Millor Director. No obstant això, aquest film va causar certe controvèrsia per la duresa de les seves escenes de sexe, i sobretot per una de violació. L'any 2013, en una entrevista a Cinémathèque française, Bertolucci va reconèixer que va pactar amb Marlon Brando enganyar la jove Maria Schneider en el rodatge ocultant-li informació sobre l'escena de violació per generar una veritable «reacció de frustració i ràbia».

«L'últim emperador»

L'any 1988 Bertolucci va aconseguir el seu gran èxit cinematogràfic amb la pel·lícula L'últim emperador, que es va alçar com a gran triomfadora dels premis Oscar, amb fins a nou estàtues. Protagonitzada per John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong, Dennis Dun i Ryuichi Sakamoto entre altres, aquesta va ser la primera pel·lícula que es va rodar a l'interior de la Ciutat Prohibida de la Xina.