Una carta de finals del 1922 entre el nunci apostòlic del moment a Madrid, Federico Tedeschini, i el llavors secretari d'Estat del papa Pius XI, el cardenal Gasparri, revela que la postura del Vaticà sobre el separatisme català era «mantenir-se sempre fora i per damunt de l'agitadíssima qüestió».

Aquesta és una de les revelacions del llibre La cuestión catalana (1922-1932) según el archivo secreto vaticano, escrit per la catedràtica en Dret Eclesiàstic de l'Estat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona María Ángeles Félix Ballesta, que va tenir accés a tota la documentació de l'Arxiu Secret Vaticà relativa al pontificat del papa Pius XI.

Correspondència

El llibre inclou la correspondència entre el nunci Tedeschini i els cardenals Pietro Gasparri i Pacelli (Pius XI), que van ser secretaris d'estat durant la dictadura militar de Primo de Rivera.

La catedràtica explica en el seu llibre que l'Església va tractar la qüestió catalana «amb la màxima prudència per evitar enfrontaments amb el Govern espanyol» i a la vegada «respectar els legítims drets de l'Església a Catalunya», va assenyalar ahir.