La superfície que es fon a la capa de gel d'una milla (1,61 quilòmetres) de gruix de Groenlàndia va començar a augmentar a mitjans del segle XIX i després va incrementar-se dramàticament durant els segles XX i principis del XXI, sense mostrar signes de disminuir, segons una nova investigació publicada aqueta setmana a la revista Nature. L'estudi proporciona noves evidències dels impactes del canvi climàtic en la fusió de l'Àrtic i l'increment del nivell del mar a nivell mundial.

«El desglaç de la capa de gel de Groenlàndia s'ha accelerat. Com a resultat, el desglaç de Groenlàndia s'està sumant al nivell del mar més que en qualsevol altre moment durant els últims tres segles i mig, si no milers d'anys», alerta l'autor principal de l'estudi, Luke Trusel, glaciòleg de l'Escola de Terra i Medi Ambient de la Universitat de Rowan i exinvestigador postdoctoral a la Institució Oceanogràfica Woods Hole. «I l'augment de la fosa va començar gairebé al mateix temps que vam començar a alterar l'atmosfera a mitjans del segle XIX», afegeix.

«Des d'una perspectiva històrica, les taxes de fusió d'avui estan fora de les llistes, i aquest estudi proporciona l'evidència per demostrar això», afegeix la coautora Sarah Das, glaciòloga de la Institució Oceanogràfica Woods Hole (WHOI, per les sigles en anglès). «Vam trobar un augment del 50% en el vessament total de la capa de gel en comparació amb l'inici de l'era industrial, i un increment del 30% només des del segle XX», detalla.

La pèrdua de gel de Groenlàndia és un dels principals impulsors de l'augment del nivell del mar a escala mundial. Els icebergs que desemboquen en l'oceà des de la vora de les glaceres representen un component de l'aigua que torna a entrar a l'oceà i eleva el nivell del mar. Però més de la meitat de l'aigua de la capa de gel que entra a l'oceà prové del vessament de la neu fosa i el gel glacial sobre la capa de gel. L'estudi suggereix que, si la fusió de la capa de gel de Groenlàndia continua a «taxes sense precedents» es podria accelerar el ritme -ja ràpid- de l'augment del nivell del mar.